Rujan na Kvarneru

Datum 4. rujna 2023.
Podijeli

U rujnu se turistička sezona na Kvarneru privodi kraju, no to ne znači da je gotova. Štoviše, sve se više ljudi odlučuje na odlazak na more u rujnu, produžujući tako turistički sezonu za još koji tjedan. Zbog toga se mnoštvo programa i festivala o kojima smo pisali prošli mjesec proteže i u rujan: Ljeto na Gradini u Rijeci; Matuljske ljetne večeri i interpretacijske vožnje biciklima u Matuljima; Ljeto na Ljetnoj i Opatijski vremeplov u Opatiji; te Bašćansko ljeto i Ljeto u Omišlju i Njivicama na Krku.

Međutim, u rujnu se organiziraju i druga događanja, koja počesto imaju vrlo ciljanu publiku, za razliku od ljetnih manifestacija, koje su u pravilu namijenjene što široj publici i čim većem broju ljudi. Zato se na rujanskim manifestacijama možete upoznati s posebnim „štihom“ i crtama lokalnog kulturnog identiteta, koji se ljeti ponekad izgube u turističkoj masi. U nastavku donosimo neka od posebnijih događanja koja možete posjetiti na Kvarneru ovog rujna.

 

ALL THAT JAZZ (Bogovići, Malinska-Dubašnica, Krk, 1. – 3. rujna)

Na samom početku rujna, u okviru ljetnog kulturnog programa Dubart, u Malinskoj se održava trodnevni art-festival All that jazz. Kako mu ime kaže, festival je koncentriran na jazz izvođače, međutim ne ograničava se na glazbu – u popratnom programu uvijek su likovne radionice, izložbe, multimedijalne projekcije i drugo. Ova prava poslastica za ljubitelje suvremenih umjetnosti odvija se u dvorištu 200-tinjak godina stare Kuće dubljanske baštine u Bogovićima u Malinskoj.

 

LOSINAVA (Mali Lošinj, 2. – 16. rujna)

U rujnu se na Lošinju održava pomorski festival LOSINAVA – Lošinjskim jedrima oko svijeta. Riječ je o manifestaciji koja za cilj ima podsjetiti na dugu tradiciju pomorstva na Lošinju. U sklopu festivala održavaju se brojne regate, ali nastupi lošinjskih brodova nisu jedino što ova manifestacija nudi – tu su i predavanja, radionice, priredbe, izložbe, predstave, koncerti i drugi kulturno-umjetnički i zabavni sadržaji, ali svi osmišljeni s jednim ciljem: očuvati i proslaviti maritimnu baštinu Lošinja i Kvarnera.

 

  1. RIBARSKI TJEDAN (26. kolovoza – 2. rujna) i MJESEC PLAVE RIBE (15. rujna – 15. listopada) (Crikvenica)

Svako mjesto diljem obale ima svoju ribarsku noć, ali Crikvenica svoje ribarsko slavlje podiže na posebnu razinu. Naime, u Crikvenici se na prijelazu iz kolovoza u rujan već više od pola stoljeća održava – Ribarski tjedan. Riječ je o manifestaciji kojoj je cilj proslaviti – ali i i turistima predstaviti – slavnu ribarsku povijest mjesta. U sklopu Ribarskog tjedna održavaju se raznovrsne aktivnosti na obali, ali i na moru. Bit će tu regata, izložbi, posebne gastro ponude, koncerata i drugog.

A ako vam Ribarski tjedan nije dovoljan, u rujnu počinje i Mjesec plave ribe, koji se tematski – i gastronomski! – odlično nadovezuje na Ribarski tjedan.

 

UČKARSKI SAMANJ (Park prirode Učka, 3. rujna)

Zaželite li se planinskog okruženja, ne propustite posjetiti Učkarski samanj. Riječ je o najvećem sajmu na području Istre i Kvarnera, ali osim prodajnog dijela, ovaj sajam nudi i kulturno-zabavni i obrazovni program. Naime, Učkarski samanj ima za cilj promovirati kulturno, ali i prirodno nasljeđe ovoga kraja te podržati lokalne proizvođače sa svake strane Učke. Tako ćete, osim kupovine autohtonih proizvoda, moći čuti predavanja, pogledati nastupe KUD-ova i predstave, poslušati koncerte… Nikako ne propustite ovu jedinstvenu priliku za upoznavanje bogate i raznovrsne kulture ovoga kraja.

 

A po povratku s manifestacija odmorite se u najboljem smještaju u regiji, koji možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.

 

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj