Aromatično i ljekovito bilje Istre i Kvarnera

Datum 6. travnja 2023.
Podijeli

Kao i druge regije u Hrvatskoj, i Istra i Kvarner bogate su florom i faunom. Međutim, kada je riječ o mogućnostima za rast bilja, ovi su hrvatski krajevi ipak posebni. Tlo je u Istri i na Kvarneru plodno i, što je važno, raznovrsno, a klima je blaga i mediteranska, a sve ih navedeno čini idealnim mjestom za uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja.

 

Aromatično bilje jest bilje koje ima jak, a opet ugodan miris. Zbog toga se često koristi prilikom kuhanja, ali i u izradi sapuna i parfema. No osim estetskih svojstava, takve biljke često imaju i ljekovita svojstva, zbog čega je počesto teško razgraničiti aromatično i ljekovito bilje. U ovom ćemo članku predstaviti neke od najpoznatijih aromatičnih i ljekovitih biljaka koje se mogu pronaći na području Istre i Kvarnera.

 

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) popularna je biljka koja je diljem svijeta poznata po svojoj snažnoj a opet ugodnoj aromi i okusu. Često se koristi u kuhanju, a posebno se dobro slaže s ribljim specijalitetima. Uz aromu, ružmarin ima i ljekovita svojstva poput poboljšanja probave i protuupalnog djelovanja, a navodno da poboljšava i pamćenje.

 

Kadulja ili žalfija (Salvia officinalis) biljka je koja se tisućama godina koristi prije svega zbog svojih ljekovitih svojstava. Ima antibakterijska i protuupalna svojstva i često se koristi za liječenje upale grla, prehlade i gripe, a pomaže i u smanjenju lošeg kolesterola. Uglavnom se pije kao čaj, ali se koristi i kao začin pri kuhanju.

 

Majčina dušica (Thymus serpyllum) biljka je snažnog mirisa, zbog čega se koristi prije svega u kulinarstvu, ali i za izradu eteričnih ulja ili kao osvježivač prostora. No osim po svojoj aromi, poznata je i po svojim ljekovitim učincima. Kao lijek koristi se za poboljšanje zdravlja dišnog sustava, olakšavanje tegoba donjeg probavnog sustava, ali i kao lijek za opuštanje.

 

Origano (Origanum vulgare) nadaleko je poznata biljka koja se često koristi u talijanskoj i općenito mediteranskoj kuhinji. Odlikuje se snažnim, sveprožimajućim okusom i mirisom, a svi ga prije svega znaju kao “začin za pizzu”. Ipak, kulinarstvo mu nije jedina snaga – čaj od origana olakšava želučane i crijevne tegobe, a ulje origana koristi se i za liječenje oboljenja dišnih putova.

 

Lavanda (Lavandula angustifolia), kraljica aromatičnog bilja, poznata je prije svega po svojim umirujućim svojstvima. Često se koristi u aromaterapiji jer uvelike pomaže smanjiti tjeskobu i stres i potiče opuštanje. Samo jedan udah mirisa lavande dovoljan je da se osjeti njezin opuštajući učinak. No osim za opuštanje i smirivanje, kućanstva diljem Hrvatske, ali i svijeta, koriste je i kao osvježivač zraka koji tjera nametnike poput moljaca, pa čak i škorpiona.

 

Gospina trava ili kantarion (Hypericum perforatum) biljka je ovog podneblja koja se često koristi za liječenje depresije. Ima dokazana svojstva poboljšanja raspoloženja i često se koristi kao alternativa antidepresivima koji se izdaju na recept. Mnogi čaj od gospine trave piju zimi ne bi li lakše podnijeli hladnoću i duge noći. Ipak, prilikom njezina korištenja treba pripaziti – ne smije se unositi u tijelo tijekom sunčanih mjeseci jer njezina konzumacija u kombinaciji sa suncem može dovesti do opeklina. S druge strane, ulje gospine trave pak potiče regeneraciju kože i odlično je za tretiranje rana i ožiljaka, ali i opeklina.

 

Kamilica (Matricaria chamomilla) često se koristi za liječenje tjeskobe i nesanice, ali i za smirivanje želučanih tegoba. Ima i protuupalna svojstva i često se koristi za liječenje kožnih bolesti poput ekcema i psorijaze.

 

Smilje (Helichrysum italicum) poznato je po svojoj vrlo karakterističnoj žutoj boji, a raste uglavnom uz more i na kamenitim područjima. Upotrebljava se prije svega u kozmetici jer potiče proizvodnju kolagena u koži, ali pomaže i u tretiranju astme i autoimunih stanja poput alergija i reume.

 

Lovor (Laurus nobilis) cijenjena je biljka poznata još od antike, kada se davala najcjenjenijim pjesnicima i vladarima. Prije svega se koristi u kulinarstvu, a lovorov list dodaje se u gotovo sva kuhana jela u hrvatskoj kuhinji. Ipak, ima i ljekovita svojstva te se koristi u liječenju kašlja.

 

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj