Aromatično i ljekovito bilje Istre i Kvarnera

Datum 6. travnja 2023.
Podijeli

Kao i druge regije u Hrvatskoj, i Istra i Kvarner bogate su florom i faunom. Međutim, kada je riječ o mogućnostima za rast bilja, ovi su hrvatski krajevi ipak posebni. Tlo je u Istri i na Kvarneru plodno i, što je važno, raznovrsno, a klima je blaga i mediteranska, a sve ih navedeno čini idealnim mjestom za uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja.

 

Aromatično bilje jest bilje koje ima jak, a opet ugodan miris. Zbog toga se često koristi prilikom kuhanja, ali i u izradi sapuna i parfema. No osim estetskih svojstava, takve biljke često imaju i ljekovita svojstva, zbog čega je počesto teško razgraničiti aromatično i ljekovito bilje. U ovom ćemo članku predstaviti neke od najpoznatijih aromatičnih i ljekovitih biljaka koje se mogu pronaći na području Istre i Kvarnera.

 

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) popularna je biljka koja je diljem svijeta poznata po svojoj snažnoj a opet ugodnoj aromi i okusu. Često se koristi u kuhanju, a posebno se dobro slaže s ribljim specijalitetima. Uz aromu, ružmarin ima i ljekovita svojstva poput poboljšanja probave i protuupalnog djelovanja, a navodno da poboljšava i pamćenje.

 

Kadulja ili žalfija (Salvia officinalis) biljka je koja se tisućama godina koristi prije svega zbog svojih ljekovitih svojstava. Ima antibakterijska i protuupalna svojstva i često se koristi za liječenje upale grla, prehlade i gripe, a pomaže i u smanjenju lošeg kolesterola. Uglavnom se pije kao čaj, ali se koristi i kao začin pri kuhanju.

 

Majčina dušica (Thymus serpyllum) biljka je snažnog mirisa, zbog čega se koristi prije svega u kulinarstvu, ali i za izradu eteričnih ulja ili kao osvježivač prostora. No osim po svojoj aromi, poznata je i po svojim ljekovitim učincima. Kao lijek koristi se za poboljšanje zdravlja dišnog sustava, olakšavanje tegoba donjeg probavnog sustava, ali i kao lijek za opuštanje.

 

Origano (Origanum vulgare) nadaleko je poznata biljka koja se često koristi u talijanskoj i općenito mediteranskoj kuhinji. Odlikuje se snažnim, sveprožimajućim okusom i mirisom, a svi ga prije svega znaju kao “začin za pizzu”. Ipak, kulinarstvo mu nije jedina snaga – čaj od origana olakšava želučane i crijevne tegobe, a ulje origana koristi se i za liječenje oboljenja dišnih putova.

 

Lavanda (Lavandula angustifolia), kraljica aromatičnog bilja, poznata je prije svega po svojim umirujućim svojstvima. Često se koristi u aromaterapiji jer uvelike pomaže smanjiti tjeskobu i stres i potiče opuštanje. Samo jedan udah mirisa lavande dovoljan je da se osjeti njezin opuštajući učinak. No osim za opuštanje i smirivanje, kućanstva diljem Hrvatske, ali i svijeta, koriste je i kao osvježivač zraka koji tjera nametnike poput moljaca, pa čak i škorpiona.

 

Gospina trava ili kantarion (Hypericum perforatum) biljka je ovog podneblja koja se često koristi za liječenje depresije. Ima dokazana svojstva poboljšanja raspoloženja i često se koristi kao alternativa antidepresivima koji se izdaju na recept. Mnogi čaj od gospine trave piju zimi ne bi li lakše podnijeli hladnoću i duge noći. Ipak, prilikom njezina korištenja treba pripaziti – ne smije se unositi u tijelo tijekom sunčanih mjeseci jer njezina konzumacija u kombinaciji sa suncem može dovesti do opeklina. S druge strane, ulje gospine trave pak potiče regeneraciju kože i odlično je za tretiranje rana i ožiljaka, ali i opeklina.

 

Kamilica (Matricaria chamomilla) često se koristi za liječenje tjeskobe i nesanice, ali i za smirivanje želučanih tegoba. Ima i protuupalna svojstva i često se koristi za liječenje kožnih bolesti poput ekcema i psorijaze.

 

Smilje (Helichrysum italicum) poznato je po svojoj vrlo karakterističnoj žutoj boji, a raste uglavnom uz more i na kamenitim područjima. Upotrebljava se prije svega u kozmetici jer potiče proizvodnju kolagena u koži, ali pomaže i u tretiranju astme i autoimunih stanja poput alergija i reume.

 

Lovor (Laurus nobilis) cijenjena je biljka poznata još od antike, kada se davala najcjenjenijim pjesnicima i vladarima. Prije svega se koristi u kulinarstvu, a lovorov list dodaje se u gotovo sva kuhana jela u hrvatskoj kuhinji. Ipak, ima i ljekovita svojstva te se koristi u liječenju kašlja.

 

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj