Zimski suveniri

Datum 7. prosinca 2023.
Podijeli

Putovanje za vrijeme zime i božićnih praznika po mnogočemu je posebno. Božićno je vrijeme najčarobnije razdoblje u godini u mnogim mjestima diljem Hrvatske, gradovi su prepuni lampica i božićnih ukrasa, ulicama i trgovima šire se mirisi kuhanog vina, cimeta, klinčića, pečenih kobasica, fritula, a sve zaokružuju zvuci božićnih pjesama. Tu je i snijeg, koji smiruje sve brige i sve čini još malo čarobnijim. Stoga nije iznenađenje da se mnogi odlučuju na putovanje i posjet drugim mjestima baš u ovo doba. A ono što je poseban užitak u božićno vrijeme kupnja je suvenira koji mogu poslužiti kao odlični pokloni obitelji i prijateljima za Božić. U ovom ćemo članku predstaviti najbolje suvenire koje možete kupiti u Istri, Gorskom kotaru i na Kvarneru i ovo najčarobnije doba u godini.

Hrana
Svaka regija u Hrvatskoj odlikuje se izvrsnom hranom, a ovaj dio Hrvatske u tome prednjači.
Prije svega tu su istarski tartufi i proizvodi od tartufa. Budući da se tartufi traže u jesen, ovo je izvrsno vrijeme za kupovinu proizvoda od tartufa jer ih ima u izobilju.
Također, ova je regija poznata po vrhunskim maslinovim uljima. Potražite ekstra djevičanska maslinova ulja lokalnih proizvođača, često u lijepo dizajniranim bocama, što ih čini savršenim poklonom.
A poželite li kući ponijeti okuse specifične za Božić, na štandovima i kućicama pronađite tradicionalne suhe kolače: kroštule, cukerančići, breskvice, kiflice, zvjezdice, raspucanci, fuži, puslice samo su neki od kolača koji imaju okus Božića. A budući da su suhi, mogu dulje stajati te njima možete počastiti i obitelj i prijatelje po povratku s putovanja.

Vina, rakije i likeri
Istra i Kvarner imaju dugu i bogatu vinsku tradiciju, s autohtonim sortama grožđa za proizvodnju izvrsnih vina. Razmislite o tome da kući donesete bocu npr. malvazije ili žlahtine, prepoznatljivih vina ovih regija. Ipak, vino nije jedini alkohol koji se proizvodi ovdje – tu su i ukusne rakije i likeri izrađeni od domaćeg bilja i voća, koji također mogu poslužiti kao izvrsni darovi tijekom svečanih okupljanja. Koga neće razveseliti boca dobrog alkoholnog pića za proslavu Nove godine?

Mirisi
Blaga klima Istre Kvarnera pogoduje rastu raznih biljaka. Prije svega tu su proizvodi od lavande, poput ulja, vrećica i sapuna, koji su iznimno popularni suveniri jer dočaravaju mirisnu bit regije. Ali lavanda nije jedina aroma ovoga kraja – razveselite svoje najmilije svežnjem lokalnog ružmarina, kadulje ili lovora i omogućite im da svoj dom u zimsko vrijeme ispune okusima i mirisima Istre i Kvarnera.

Ručno pletena vuna
Zima je u ovom dijelu Hrvatske prohladna čak i bez snijega, pa lokalno izrađeni vuneni predmeti poput šalova, kapa i čarapa postaju praktični i topli suveniri. Nađete li se prije svega na Cresu ili u Groskom kotaru, za sebe i svoje najdraže potražite predmete od prirodne vune lokalnog porijekla izrađene tradicionalnim tehnikama.

Božićni ukrasi
Ručno izrađeni ukrasi od materijala kao što su drvo, staklo ili keramika također su popularni suveniri. Tijekom svog putovanja potražite neke od mnogobrojnih ukrasa s tradicionalnim dizajnom ili motivima, koji će vas svake godine na božićnom drvcu podsjećati na nezaboravno putovanje.

Kada tražite božićne suvenire, uvijek je dobra ideja uputiti se na lokalna adventska događanja, tržnice i sajmove na kojima možete pronaći jedinstvene i autentične predmete. A predah u istraživanju blagdanske ponude pronađite u najboljem smještaju u regiji, okupljenom u ponudi agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj