Špilje i jame Istre

Datum 4. rujna 2023.
Podijeli

Oko polovice teritorija Republike Hrvatske krški je teren. Riječ je o tipu reljefa koji karakteriziraju topljive stijene, koje dovode do brojnih rupa i udubljenja u reljefu. Upravo zato cijela Hrvatska obiluje raznim ponorima, jamama i špiljama, podzemnim „rupama“ koje čuvaju njezino bogatstvo: naime, u krškom podzemlju nalazi se 70% zaliha vode Republike Hrvatske, ali i čak 40% svih hrvatskih endemskih vrsta.

U ovom ćemo tekstu predstaviti neke od najpoznatijih jama i špilja koje možete posjetiti u Istri i upoznati barem djelić ove podzemne čarolije.

 

JAMA BAREDINE

Jedna je od najpoznatijih i najposjećenijih jama u Istri jama Baredine, smještena blizu mjesta Nova Vas. Jama je dugačka 300 metara, ide do 132 metra u dubinu, a potpuno je uređena i opremljena za razgledavanje. Ima pet očaravajućih dvorana ispunjenih brojnim špiljskim ukrasima, od kojih mnogi podsjećaju na ljude. Jedan je od njih i „kip“ pastirice Milke, lika iz poznate legende koja prati špilju. Naime, prema legendi, porečki plemić zaljubio se u siromašnu Milku, no njegova majka nije odobravala njihovu ljubav te je svojim podanicima naložila da ubiju Milku. Oni su je ubacili u jamu, a plemić je u očaju odjahao i nestao. Legenda kaže da Milka luta jamom tražeći svog plemića.

Osim po podzemnim strukturama, jama Baredine poznata je i kao dom endema – čovječje ribice.

 

MRAMORNICA

Smještena u blizini Brtonigle, špilja Mramornica ponosi se titulom jedne od najvećih istarskih špilja. Poznata je od davnina, a prvi zapisi o njoj sežu u 18. stoljeće. Krase ju raznobojni stalaktiti i stalagmiti zapanjujućih dimenzija – neki od njih dulji su od 10 metara. Riječ je, zapravo, o jednoj velikoj podzemnoj dvorani po kojoj vodi uređena staza, koja pruža pogled i na nedostupne dijelove ove istarske ljepotice.

 

PAZINSKA JAMA

Krški reljef obiluje rijekama ponornicama, a jedna je od njih i Pazinčica. U svom je poniranju i izlaženju na površinu rijeka stvorila ponor, u čijem je sklopu i jama. Pazinska jama također ima vodu, dom je dvaju podzemnih jezera. Mora se naglasiti da je cijeli ponor zaštićeni krajobraz, a jama je prirodni speleološki objekt i nije namijenjena za masovne i samostalne posjete, već isključivo za posjete s vodstvom speleologa. Ipak, odvažite li se, čeka vas podzemna staza koja se u jednom, odvažnijem dijelu prelazi zip-lineom.

 

FEŠTINSKO KRALJEVSTVO

Ovo podzemno kraljevstvo u okolici Žminja zapravo je špilja. „Kraljevstvo“ u nazivu potječe od – djece. Naime, djeca iz okolnih sela, opčinjena ljepotom špilje, često su se dolazila igrati u nju te su je prozvala svojim kraljevstvom. Ovu kraljevsku dvoranu krase brojni stalaktiti i stalagmiti nazvani po predmetima na koje podsjećaju, primjerice čarobnjakov šešir ili šišmiševa krila, a možete ih razgledati šećući danas uređenom stazom.

Svoj dječji duh špilja je očuvala – danas se na njezinu ulazu nalaze brojni sadržaji za djecu.

 

 

Ovo su samo neki od vrlo brojnih podzemnih krških oblika koji se nalazi u Istri. Odvažite li se na posjet podzemlju, imajte na umu da je ondje hladno – kada su vani ljetne vrućine, u ovim je podzemnim putevima i dvoranama potrebna deblja odjeća jer se temperature kreću od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. A za svoje podzemne avanture ipak prije rezervirajte siguran nadzemni smještaj, koji možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj