Špilje i jame Istre

Datum 4. rujna 2023.
Podijeli

Oko polovice teritorija Republike Hrvatske krški je teren. Riječ je o tipu reljefa koji karakteriziraju topljive stijene, koje dovode do brojnih rupa i udubljenja u reljefu. Upravo zato cijela Hrvatska obiluje raznim ponorima, jamama i špiljama, podzemnim „rupama“ koje čuvaju njezino bogatstvo: naime, u krškom podzemlju nalazi se 70% zaliha vode Republike Hrvatske, ali i čak 40% svih hrvatskih endemskih vrsta.

U ovom ćemo tekstu predstaviti neke od najpoznatijih jama i špilja koje možete posjetiti u Istri i upoznati barem djelić ove podzemne čarolije.

 

JAMA BAREDINE

Jedna je od najpoznatijih i najposjećenijih jama u Istri jama Baredine, smještena blizu mjesta Nova Vas. Jama je dugačka 300 metara, ide do 132 metra u dubinu, a potpuno je uređena i opremljena za razgledavanje. Ima pet očaravajućih dvorana ispunjenih brojnim špiljskim ukrasima, od kojih mnogi podsjećaju na ljude. Jedan je od njih i „kip“ pastirice Milke, lika iz poznate legende koja prati špilju. Naime, prema legendi, porečki plemić zaljubio se u siromašnu Milku, no njegova majka nije odobravala njihovu ljubav te je svojim podanicima naložila da ubiju Milku. Oni su je ubacili u jamu, a plemić je u očaju odjahao i nestao. Legenda kaže da Milka luta jamom tražeći svog plemića.

Osim po podzemnim strukturama, jama Baredine poznata je i kao dom endema – čovječje ribice.

 

MRAMORNICA

Smještena u blizini Brtonigle, špilja Mramornica ponosi se titulom jedne od najvećih istarskih špilja. Poznata je od davnina, a prvi zapisi o njoj sežu u 18. stoljeće. Krase ju raznobojni stalaktiti i stalagmiti zapanjujućih dimenzija – neki od njih dulji su od 10 metara. Riječ je, zapravo, o jednoj velikoj podzemnoj dvorani po kojoj vodi uređena staza, koja pruža pogled i na nedostupne dijelove ove istarske ljepotice.

 

PAZINSKA JAMA

Krški reljef obiluje rijekama ponornicama, a jedna je od njih i Pazinčica. U svom je poniranju i izlaženju na površinu rijeka stvorila ponor, u čijem je sklopu i jama. Pazinska jama također ima vodu, dom je dvaju podzemnih jezera. Mora se naglasiti da je cijeli ponor zaštićeni krajobraz, a jama je prirodni speleološki objekt i nije namijenjena za masovne i samostalne posjete, već isključivo za posjete s vodstvom speleologa. Ipak, odvažite li se, čeka vas podzemna staza koja se u jednom, odvažnijem dijelu prelazi zip-lineom.

 

FEŠTINSKO KRALJEVSTVO

Ovo podzemno kraljevstvo u okolici Žminja zapravo je špilja. „Kraljevstvo“ u nazivu potječe od – djece. Naime, djeca iz okolnih sela, opčinjena ljepotom špilje, često su se dolazila igrati u nju te su je prozvala svojim kraljevstvom. Ovu kraljevsku dvoranu krase brojni stalaktiti i stalagmiti nazvani po predmetima na koje podsjećaju, primjerice čarobnjakov šešir ili šišmiševa krila, a možete ih razgledati šećući danas uređenom stazom.

Svoj dječji duh špilja je očuvala – danas se na njezinu ulazu nalaze brojni sadržaji za djecu.

 

 

Ovo su samo neki od vrlo brojnih podzemnih krških oblika koji se nalazi u Istri. Odvažite li se na posjet podzemlju, imajte na umu da je ondje hladno – kada su vani ljetne vrućine, u ovim je podzemnim putevima i dvoranama potrebna deblja odjeća jer se temperature kreću od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. A za svoje podzemne avanture ipak prije rezervirajte siguran nadzemni smještaj, koji možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj