Rijeka – raj za digitalne nomade

Datum 7. srpnja 2023.
Podijeli

Posljednjih godina broj digitalnih nomada diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom. Sve više pojedinaca prihvaća slobodu i fleksibilnost rada na daljinu dok putuju svijetom. Kao rezultat toga, mnoštvo zemalja i gradova diljem svijeta nastoji – ili slučajem uspije – postati atraktivno središte za digitalne nomade. Među njima su Hrvatska i Rijeka.

Jedan od ključnih čimbenika koji Hrvatsku, pa tako i Rijeku, čine atraktivnim odredištem za digitalne nomade jest uspješna digitalna infrastruktura. Hrvatska je u cjelini postigla značajan napredak u pogledu internetske povezanosti i brzine, svrstavši se među najnaprednije zemlje u svijetu po tim aspektima. Također, Hrvatska na različite načine potiče dolazak i rad digitalnih nomada. Primjerice, izmjenama zakona 2022. godine, digitalni nomadi nisu obvezni plaćati porez na dohodak Republici Hrvatskoj, kao ni doprinose.

Kada govorimo o Rijeci, prvo u oči upada njezin zavidan zemljopisni položaj koji doprinosi njezinoj draži. Smještena između mora i planina, Rijeka nudi prekrasne krajolike koji pružaju raznovrsne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Također, umjerena mediteranska klima osigurava ugodno vrijeme tijekom većeg dijela godine, što Rijeku čini izrazito privlačnim mjestom za život i rad.

Osim prirodnih ljepota, Rijeka se može pohvaliti i bogatom kulturnom baštinom. Kao Europska prijestolnica kulture 2020., grad je doživio značajnu revitalizaciju i nudi živopisnu umjetničku i kulturnu scenu. Digitalni nomadi u Rijeci mogu uroniti u brojne gradske muzeje, umjetničke galerije, kazališta i glazbene festivale, a valja naglasiti da je umjetnička scena u Rijeci izrazito aktivna. Od važnijih kulturnih događanja tu je i godišnji karneval u Rijeci, koji svjedoči o živahnom duhu grada i pruža jedinstveno kulturno i zabavno iskustvo za stanovnike i posjetitelje.

Kada govorimo o sadržajima i kvaliteti života, ne smijemo zaboraviti kuhinju ovog podneblja, koja spaja srednjoeuropske, hrvatske, talijanske i druge mediteranske utjecaje. U Rijeci s lakoćom možete uživati u ukusnim i zdravim jelima, uključujući svježe plodove mora, tradicionalne tjestenine i druge lokalne specijalitete. Živahne riječke tržnice i restorani nude fantastičnu priliku da istražite okuse regije i prepustite se autentičnim kulinarskim iskustvima.

Kada je riječ o troškovima života, posebice stanovanja, Rijeka nudi isplativ način života u usporedbi s mnogim drugim europskim gradovima. Ova pristupačnost omogućuje digitalnim nomadima da dodatno povećaju svoj budžet, uživajući pritom u udobnom životnom standardu.

Još jedna prednost Rijeke za život digitalnih nomada njezin je dobro razvijen prometni sustav, kako unutar grada tako i za putovanja u druga odredišta. Središnji položaj Rijeke omogućuje jednostavan pristup drugim dijelovima Hrvatske, ali i susjednim zemljama poput Slovenije, Italije i Mađarske. Grad je dobro povezan cestovnim, željezničkim i zračnim prometom, a Zračna luka Rijeka nudi redovite domaće i međunarodne letove. Život u Rijeci ne ograničava vas na granice grada, već otvara priliku za lako istraživanje okolnih regija.

Međutim, sve navedeno nije ni do koljena najvažnijoj odlici Rijeke, koja ju posebno izdvaja kao idealno odredište digitalnih nomada. Riječ je o ljubaznoj i inkluzivnoj zajednici Rijeke, po kojoj je poznata u Hrvatskoj, ali i šire. Grad prihvaća raznolikost i potiče osjećaj pripadnosti, što ga čini idealnim mjestom za povezivanje i umrežavanje pojedinaca iz različitih sredina. Lokalno stanovništvo općenito je ljubazno, a znanje engleskog jezika je široko rasprostranjeno, što olakšava komunikaciju onima koji ne govore hrvatski.

A ako ste digitalni nomad koji planira boravak u Rijeci, krenite od odabira najboljeg smještaja u regiji na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj