Rijeka krije izvrsne muzeje – provjerite koje

Datum 2. veljače 2023.
Podijeli

Da je Rijeka puno više turističkog grada, luke i brodogradilišta govore brojni muzeji koji su otvoreni na ovome području. Ovdje će svatko pronaći nešto za sebe. Bilo da obožavate video igrice, životinjski i biljni svijet ili možda nautiku, ovi riječki muzeji jednostavno se moraju naći na popisu stvari koje trebate posjetiti u gradu.

PEEK&POKE

PEEK&POKE muzej je muzej starih računala i računalne opreme. Jedan je od najzanimljivijih na ovome području jer na jednom mjestu okuplja više od 2000 starih računala, igrica i igraćih konzola te drugih dostignuća iz svijeta tehnologije nastalih tijekom posljednja tri desetljeća. Ovdje možete pronaći zaista rijetke eksponate, a k tome postoji mnoštvo „strojeva“ koje i sami možete isprobati.

Prirodoslovni muzej Rijeka

Prirodoslovni muzej Rijeka smješten u staroj vili iz 19. stoljeća osnovan je davne 1876. godine, no javnosti je otvorio vrata tek 1946. U svom postavu sadrži široku paletu muzejskih izložaka te više od 90 000 artefakata usko povezanih s gradom i okolicom. Ako vas zanimaju ovakve stvari, onda ćete se definitivno uživjeti u zbirku spužvi, žarnjaka, kolutićavaca, rakova i drugih životinjica. Na raspolaganju su vam i pohranjeni preparati te dijelovi kostura vodozemaca i gmazova, ptica i sisavaca. Možete istraživati i zbirku stijena i minerala kao i brojnih fosila pronađenih u obližnjim špiljama. Za posjetitelje je otvoren botanički vrt i multimedijalni centar s akvarijem.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

U nekadašnjoj Guvernerovoj palači danas se nalazi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja koji na jednom mjestu čuva i eksponira muzejsku građu iz Primorsko-goranske županije. Neki artefakti potječu još iz prapovijesti te su posebno zanimljivi školarcima. Artefakte i druge vrijedne predmete iz raznih arheoloških nalazišta kao i cjelokupne zbirke možete pregledavati online u digitalnim zbirkama muzeja. S obzirom na to da je ujedno riječ i o pomorskom muzeju, naići ćete na zanimljiv prikaz maketa brodova te pripadajuće nautičke opreme.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Muzej je osnovan 1948. godine prvenstveno kao galerija. Prikuplja umjetnine riječkih umjetnika 19. stoljeća, ali i stranih te domaćih umjetnika iz 20. i 21. stoljeća. Dakle, u nekoliko značajnih zbirki čuva djela hrvatskih i stranih modernih umjetnika. Osim fizičkog posjeta muzeju u njegove se jedinstvene, moderne i nevjerojatne zbirke možete uživjeti i online. Dostupno je 10-ak online zbirki kao što su skulptura, crtež, slikarstvo, fotografija, grafika i tako dalje. U svojim odajama muzej redovno održava i priređuje izložbe te razna druga događanja iz svijeta kulture.

Muzej Farmacije

U samom središtu Rijeke nalazi se specijalizirani muzej u kojem na nov i veoma inovativan način možete vidjeti prikaz razvoja svjetske i lokalne farmacije. Riječ je o relativno mladom muzeju koji je svjetlo dana ugledao tek 2020. godine. Bez obzira na to svake godine broji veliki broj posjetitelja.
Farmacija ne mora biti dosadna. Iz prve ruke saznajte zašto je baš zmija simbol ne samo farmacije nego i medicine, zatim tko je prvi izmislio karantenu u slučaju epidemije, koja se poznata riječka ljekarna nalazi na istom mjestu već više od 160 godina i tako dalje.

Višestruko nagrađivani stalni postav sastoji se od deset cjelina među kojima posebnu pažnju plijeni Vrt ozdravljenja iliti Hortus sanitatis. Vanjski prostor okružen ljekovitim i drugim biljkama ljubitelje farmacije, ali i alternativne medicine oduševit će na prvu. Zatim, tu je i atraktivni „vremeplov“ s 18 važnih događaja iz svjetske i nacionalne povijesti farmacije. Posebna je atrakcija multimedija putem koje će vam se obratiti 3D animirana zmija, virtualni ljekarnik i drugi likovi. Putem VR naočala imat ćete priliku otići na virtualno putovanje ljudskim tijelom!

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj