Putovanje zimi – kako se pripremiti?

Datum 7. prosinca 2023.
Podijeli

Putovanje tijekom hladnih zimskih mjeseci, baš kao i putovanje ljeti, zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo sigurno i ugodno iskustvo.
U ovom kratkom vodiču pokrit ćemo različite aspekte pripreme za zimsko putovanje u hladnije predjele, uključujući savjete o odjeći, opremi ili prijevozu, koji će vam pomoći da zadržite toplinu, udobnost i spremnost za sve neočekivane izazove koji se mogu pojaviti na zimskom putovanju.

Prijevoz:
Prije svega je bitno doći na odredište i tu je prijevoz glavno pitanje. Imajte na umu da tijekom zime nevrijeme može utjecati na redove vožnje ili leta. Stoga redovito provjeravajte status prijevoznog sredstva kojim dolazite na odredište i uzmite u obzir da bi moglo doći do potencijalnih kašnjenja, pa čak i otkazivanja. Isto imajte na umu i za javni prijevoz na odredištu: lako može doći do kašnjenja uslijed zimskog vremena. Provjerite novosti o uslugama javnog prijevoza i planirajte dodatno vrijeme putovanja.
A ako na odredište dolazite osobnim automobilom, provjerite je li vam vozilo spremno za zimu. Provjerite akumulator, gume, kočnice i razinu antifriza. Prolazite li snježnim dijelovima, pobrinite se da sa sobom imate lance za gume. Također, držite pribor za hitne slučajeve u svom automobilu, zlu ne trebalo.

Odjeća:
Ključ je za održavanje topline po hladnom vremenu slojevito odijevanje. Pobrinite se da vam je prvi sloj odjeće izrađen od materijala koji upija vlagu i brzo se suši kako biste zadržali znoj dalje od svog tijela. Potom birajte odjeću od prirodnih i toplih materijala, poput merino vune, koji istovremeno “dišu” i zadržavaju toplinu. Za kraj je neizbježna dulja jakna ili kaput za boravak na otvorenom. Jakne od flisa ili perja izvrstan su izbor, a pripazite i da je vanjski sloj vodootporan, radi zaštite od snijega i kiše.
Kada je riječ o obući, odlučite se za vodootporne i izolirane čizme kako bi vaša stopala bila topla i suha. Pripazite i da je đon izrađen od protukliznog materijala kako biste spriječili klizanje na zaleđenim površinama.
A kada govorimo o zimskoj odjeći, dodaci su neizbježni. Uložite u kvalitetne dodatke kao što su termo čarape, šal, rukavice i kapa. Šal će pomoći u zaštiti vašeg lica i vrata od hladnog vjetra. Kapa je neizostavan dodatak za hladno vrijeme jer sprečava gubitak topline iz tijela. A za kraj, planirate li boravak u snježnim predjelima, ne zaboravite ponijeti sunčane naočale s UV zaštitom kako biste zaštitili oči od refleksije snijega, koja može biti intenzivna i štetna.

Oprema i mjere sigurnosti:
Gdje god se uputili tijekom hladnih zimskih mjeseci, za kretanje odredištem ponesite ruksak. On će vam omogućiti da ponesete svu potrebnu odjeću i dodatke. Pobrinite se da je ruksak izrađen od izdržljivog i vodootpornog materijala za slučaj kiše ili snijega.
Kada je riječ o mjerama sigurnosti, prije svega savjetujemo da pratite vremensku prognozu za svoje odredište. Nagle promjene vremenskih uvjeta svojstvene zimskim mjesecima mogu utjecati na vaše planove, ali i sigurnost, stoga ih valja imati na umu.

Za kraj valja naglasiti da je, zahvaljujući svojoj čaroliji, zima vrhunac sezone u mnogim destinacijama. Stoga je važno unaprijed rezervirati smještaj kako biste si osigurali najbolje opcije, a njih možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj