Putovanje zimi – kako se pripremiti?

Datum 7. prosinca 2023.
Podijeli

Putovanje tijekom hladnih zimskih mjeseci, baš kao i putovanje ljeti, zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo sigurno i ugodno iskustvo.
U ovom kratkom vodiču pokrit ćemo različite aspekte pripreme za zimsko putovanje u hladnije predjele, uključujući savjete o odjeći, opremi ili prijevozu, koji će vam pomoći da zadržite toplinu, udobnost i spremnost za sve neočekivane izazove koji se mogu pojaviti na zimskom putovanju.

Prijevoz:
Prije svega je bitno doći na odredište i tu je prijevoz glavno pitanje. Imajte na umu da tijekom zime nevrijeme može utjecati na redove vožnje ili leta. Stoga redovito provjeravajte status prijevoznog sredstva kojim dolazite na odredište i uzmite u obzir da bi moglo doći do potencijalnih kašnjenja, pa čak i otkazivanja. Isto imajte na umu i za javni prijevoz na odredištu: lako može doći do kašnjenja uslijed zimskog vremena. Provjerite novosti o uslugama javnog prijevoza i planirajte dodatno vrijeme putovanja.
A ako na odredište dolazite osobnim automobilom, provjerite je li vam vozilo spremno za zimu. Provjerite akumulator, gume, kočnice i razinu antifriza. Prolazite li snježnim dijelovima, pobrinite se da sa sobom imate lance za gume. Također, držite pribor za hitne slučajeve u svom automobilu, zlu ne trebalo.

Odjeća:
Ključ je za održavanje topline po hladnom vremenu slojevito odijevanje. Pobrinite se da vam je prvi sloj odjeće izrađen od materijala koji upija vlagu i brzo se suši kako biste zadržali znoj dalje od svog tijela. Potom birajte odjeću od prirodnih i toplih materijala, poput merino vune, koji istovremeno “dišu” i zadržavaju toplinu. Za kraj je neizbježna dulja jakna ili kaput za boravak na otvorenom. Jakne od flisa ili perja izvrstan su izbor, a pripazite i da je vanjski sloj vodootporan, radi zaštite od snijega i kiše.
Kada je riječ o obući, odlučite se za vodootporne i izolirane čizme kako bi vaša stopala bila topla i suha. Pripazite i da je đon izrađen od protukliznog materijala kako biste spriječili klizanje na zaleđenim površinama.
A kada govorimo o zimskoj odjeći, dodaci su neizbježni. Uložite u kvalitetne dodatke kao što su termo čarape, šal, rukavice i kapa. Šal će pomoći u zaštiti vašeg lica i vrata od hladnog vjetra. Kapa je neizostavan dodatak za hladno vrijeme jer sprečava gubitak topline iz tijela. A za kraj, planirate li boravak u snježnim predjelima, ne zaboravite ponijeti sunčane naočale s UV zaštitom kako biste zaštitili oči od refleksije snijega, koja može biti intenzivna i štetna.

Oprema i mjere sigurnosti:
Gdje god se uputili tijekom hladnih zimskih mjeseci, za kretanje odredištem ponesite ruksak. On će vam omogućiti da ponesete svu potrebnu odjeću i dodatke. Pobrinite se da je ruksak izrađen od izdržljivog i vodootpornog materijala za slučaj kiše ili snijega.
Kada je riječ o mjerama sigurnosti, prije svega savjetujemo da pratite vremensku prognozu za svoje odredište. Nagle promjene vremenskih uvjeta svojstvene zimskim mjesecima mogu utjecati na vaše planove, ali i sigurnost, stoga ih valja imati na umu.

Za kraj valja naglasiti da je, zahvaljujući svojoj čaroliji, zima vrhunac sezone u mnogim destinacijama. Stoga je važno unaprijed rezervirati smještaj kako biste si osigurali najbolje opcije, a njih možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj