Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Datum 18. travnja 2024.
Podijeli

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu su nezaobilazni gulaši od divljači, kolači od šumskog voća, dimljene pastrve, ali i neka jela koja, možda, nisu za svačiji ukus.

ŽABE
Žablji kraci, poslastica u kojoj se uživa u raznim svjetskim kuhinjama, zauzimaju posebno mjesto u kulinarskoj tradiciji Gorskog kotara. Smješten u brdovitom srcu zemlje, Gorski kotar diči se bujnim šumama, špiljama, vijugavim rijekama i potocima, a taj netaknuti okoliš potiče uspješnu populaciju vodozemaca, uključujući i žabe raznih vrsta, zbog čega su žablji kraci omiljeni specijalitet ove regije.

Žablji kraci već su stoljećima dio kulinarstva Gorskog kotara, a mještani ih stavljaju u tradicionalna jela koja pokazuju kulinarsko umijeće ovog kraja. Prženi žablji kraci vjerojatno su najpopularniji način uživanja u ovom neobičnom specijalitetu, a poslužuju se uz krumpir ili palentu. Ipak, to nije jedini način priprave žabljih krakova – jedu se i u rižotima, s tjesteninom, pa čak i u varivima. Iako mnoge odbija pomisao na jedenje žaba, valja istaknuti da mnoge svjetske kuhinje vole ovaj specijalitet, čiji se okus može usporediti s okusom piletine.

Koliko su žabe važne u Gorskome kotaru, dočarava činjenica da u Lokvama možete posjetiti Muzej žaba, a svake se godine u proljeće, kada je sezona lova na žabe, u tom goranskom mjestu organizira i Žabarska noć, na kojoj se može probati mnoštvo inovativnih jela koja pokazuju kulinarsku kreativnost goranskih kuhara.

Lov na žabe u Gorskom kotaru bio je tradicija koja je odražavala duboku povezanost lokalne zajednice i prirodnog okoliša. Tradicionalno je lov na žabe bio sezonska aktivnost u kojoj nisu uživali samo vješti lovci koji su dobro poznavali žablja staništa već su se u lovu okušavali i svi drugi lokalci, uključujući djecu. Posljednjih godina, međutim, kako je rasla svijest o potrebi reguliranja izlova brojnih vrsta kako bi se osigurala održivost divljih populacija, lov na žabe je zabranjen i žabe za prehranu nabavljaju se iz inozemstva. Ova je mjera uvedena kako bi se goranske žabe zaštitile od prekomjernog izlova i kako bi se očuvala osjetljiva ravnoteža ekosustava u Gorskom kotaru i šire.

Zato sada ostaje samo nada da će jednoga dana, kada se populacija žaba obnovi i stabilizira, i budući goranski naraštaji moći uživati u slastima domaćih žabljih krakova i iskusiti čari tradicije lova na ove skačuće vodozemce u divljini Gorskog kotara.

PUHOVI
Mnogima na spomen jedenja glodavaca okrene želudac, ali ne i Goranima! Puhovi su glodavci vrlo slični miševima od kojih ih razlikuje dugačak dlakav rep. Budući da su nokturalne životinje, mogu se uočiti noću kako skaču sa stabla na stablo, ali ne zimi jer tada spavaju zimski san. Nastanjuju se u dupljama stabala, ali počesto i na tavanima kuća.
Baš kao i žabe, mogu se spravljati na više načina, ali se najčešće jedu pečeni s krumpirima ili u gulašu. Meso im je vrlo ukusno i cijenjeno, a zbog svojih ljekovitih svojstava dragocjena je i njihova mast, koja se koristi prije svega u liječenju kožnih bolesti i ožiljaka.
Neke su vrste puhova zaštićene, ali ne sve, stoga je tradicija lova na puhove i dalje živa i aktivna. Puhovi se love u jesen, prije nego što odu u hibernaciju, a tada se organiziraju i noći lova na puhove.

Ako ste gurman otvoren za neobična kulinarska iskustva, ovi su specijaliteti kao stvoreni za vas. A nakon napornog dana gastronomskih istraživanja odmor potražite u najboljem smještaju u regiji – sa stranica agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj