Najljepši nacionalni parkovi u Hrvatskoj

Datum 15. srpnja 2021.
Podijeli

Hrvatska se doista može ponositi svojim prirodnim bogatstvom i raznolikošću. Razvedena obala, slikoviti gradići u unutrašnjosti, brda, ravnice, doline, špilje, rijeke, slapovi – nema čega nema ? U ovome tekstu donosimo najzanimljivije nacionalne parkove koje se isplati posjetiti u svako doba godine.

 

Risnjak

Nacionalni park Risnjak nalazi se u Gorskom kotaru – šumovitom predjelu koji spaja kopno s obalom. Guste šume jele i bukve dom su brojnim životinjama, od kojih je svakako najprepoznatljiviji ris, a tu su i smeđi medvjed, divlja mačka, divokoza te preko 114 vrsta ptica i čak 89 vrsta leptira. Osim što možete uživati u zagrljaju bogatih šuma, s vrhova dvaju masiva, Risnjak i Snježnik, pružaju se nevjerojatni pogledi na Kvarnerski zaljev i slovenske Alpe. Vjerojatno najatraktivniji dio Parka svakako je izvor rijeke Kupe – ispod okomite stijene nalazi se jezero koje je dom vrelu ove spektakularne rijeke.

Risnjak je jednostavno posjetiti iz bilo kojeg dijela Kvarnerskog zaljeva poput Rijeke, Krka ili Opatije, iz Istre, ili na putu prema južnijim dijelovima hrvatske obale. Obiluje pješačkim stazama, a ako imate sreće možda ćete imati priliku vidjeti i neku od divljih životinja u šetnji parkom.

 

Mljet

Na samom jugu Dalmacije, između Splita i Dubrovnika, krije se ovaj veličanstveni otok koji je proglašen Nacionalnim parkom još 1960. godine. Poznat i kao „zeleni otok“, Mljet je najzeleniji mediteranski otok na kojem raste čak pet tipova šuma, a specifičan je po Velikom i Malom jezeru. I sama jezera jedinstvena su po kolonijama koralja, iznimno gustoj populaciji plemenite periske te koloidnog bijeljenja – proces koji je karakterističan za tropsko otočje kao što su Bahami. Usred Velikog jezera nalazi se otočić na kojem se smjestio benediktinski samostan iz 12. stoljeća, a cijeli otok povezan je šetnicama tako da na svakome koraku možete uživati u ovom doista jedinstvenom prirodnom fenomenu.

 

Krka

Slapovi Krke jedno su od najzapanjujućih prikaza snage i ljepote prirode. Rijeka Krka izvire kod Knina, a kroz svoj tok mijenja pretvara se iz uskih kanjona, preko širokih dolina, u prostrana jezera. Na tom putu nalazi se sedam slapova, svaki jedinstveni i veličanstveni. Posjetiteljima je posebno zanimljiv Roški slap koji se nalazi u sklopu poučno-pješačke staze, a podno slapa nalazi se jezero široko 300 metara, usred kojeg se nalazi otočić na kojemu su smješteni crkva i samostan koji su svjedoci bogate povijesti ovoga kraja – od eremita, preko osmanlija sve do benediktinaca. Nakon Roškog, na red dolazi Skradinski buk – najveći i najbogatiji slap Krke. Visok je 46 metara, a širok 400 te doista pruža prizor kakav se rijetko viđa. Osim vodenih fenomena, Krka je specifična i po 10 endemskih vrsta riba, 225 vrsta ptica, 2 endemske vrste guštera, a tu je i čovječja ribica – endemski vodozemac i najveća podzemna vodena životinja doista neobičnog izgleda.

Ljubiteljima aktivnog odmora svakako preporučujemo i posjet jednoj od 65 špilja i jama, od čega je najzanimljivija špilja Miljacka 2, u kojoj se za vrijeme niskih voda nalazi i 200m dugo jezero.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj