Najljepši dalmatinski otoci

Datum 17. lipnja 2021.
Podijeli

Svatko ima svoj najdraži skriveni kutić jadranske obale i vjerojatno bi bilo moguće složiti nebrojene različite liste najljepših dalmatinskih otoka, ali odlučili smo vam predstaviti naše favorite ?

Vis

Od pješačkih staza, do prekrasnih skrivenih plaža, preko renomiranih restorana i tajanstvenih špilja – Vis doista nudi ponešto za svakoga. Nemojte propustiti posjetiti uvalu Stinivu, čija plaža je nastala urušavanjem špilje, a osim što ima status zaštićenog krajobraza, 2016. godine proglašena je i najljepšom europskom plažom.

One željne povijesnih avantura zasigurno će zanimati posjet Titovoj špilji, a šetnja kroz kamene uličice dva najveća grada, Visa i Komiže, vratit će vas u neka prošla vremena.

Ne nedostaje ni događanja, od kojih bismo istaknuli Viško kulturno ljeto, Višku regatu i Viški plivački maraton. Na kraju, nemojte otići prije nego probate svjetski poznatu višku pogaču.

Hvar

Nazivaju ga i najsunčanijim otokom, a tu titulu može zahvaliti godišnjim prosjekom od 2726 sunčanih sati. Međutim, Hvar ne nudi samo sunce. Samo za istraživanje njegove bogate kulturne baštine potrebno vam je nekoliko dana – tu su Hvarsko kazalište utemeljeno 1612. godine (prvo gradsko kazalište u Europi) smješteno iznad Arsenala koji je nekoć služio za popravak galija, zatim ljetnikovac poznatog pjesnika Petra Hektorovića iz 16. stoljeća, a tu su i franjevački te dominikanski samostan.

Hvar je i poznato odredište mladih, a prirodnu i kulturnu ponudu obogatio je brojnim noćnim klubovima u kojima ples i zabava ne staju do sitnih jutarnjih sati.

A kada obiđete baš sve što otok Hvar nudi, predlažemo izlet do Modre i Zelene špilje, jedinstvenih primjera magičnosti prirode.

Pag

Paški sir, paška sol, paška čipka, paška janjetina… Sve su to razlozi za posjet ovom sjevernodalmatinskom otoku. Jug otoka s kopnom je povezan mostom, a sjever trajektnom linijom – osim što je do Paga jednostavno doći, s njega vam se pruža i pregršt mogućnosti za izlete u brojne prirodne bisere okolnog kopna (Nacionalni parkovi Plitvice, Krka, Kornati i Paklenica).

Mladi će posebno uživati na plaži Zrće, koja je postala sinonim za dobru zabavu i kvalitetnu elektronsku glazbu, dok će oni željni mira moći napuniti dušu i tijelo šetnjom kroz povijesne kamene ulice ovog antičkog otoka.

Na kraju spomenimo da Pag nudi pregršt mogućnosti i za ljubitelje aktivnog odmora – od uzbudljivih biciklističkih tura, preko planinarskih staza, do ronjenja u jednom od brojnih ronilačkih centara.

Korčula

Mlečani, Rimljani, Grci, pa čak i pračovjek – svi su oni ostavili svoj trag na ovom tisućljetnom otoku na jugu Dalmacije. Središnji grad na otoku, Korčula, utvrđen je zidinama, a ulice su raspoređene u obliku riblje kosti. Ovakav raspored istovremeno omogućava jednostavno kretanje gradom, ali i štiti stanovnike od naleta jakog vjetra. Ljubitelji povijesti svakako će htjeti posjetiti gotičko-renesansnu katedralu Sv. Marka, rodnu kuću Marka Pola te gradsku jezgru grada Korčule. Za osvježenje i istraživanje tu su brojne prekrasne plaže, od kojih bismo izdvojili slikovitu plažu Žitnu te pješčanu plažu Vela Pržina.

Ako se na Korčuli nađete krajem srpnja, svakako posjetite znamenitu manifestaciju Moreška – tradicionalni ples s mačem. Na kraju, nemojte napustiti ovaj jedinstveni otok prije nego probate lokalnu rozatu, različite kolače od badema, te korčulanske suhe smokve.

 

A kada konačno odaberete jedan od ovih prekrasnih, živopisnih otoka za svoje sljedeće ljetovanje, obratite nam se s povjerenjem kako bismo vam pomogli osigurati savršen odmor.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj