Kvarner – raj za hedoniste

Datum 4. listopada 2023.
Podijeli

Kvarner je pravi turistički dragulj koji nudi savršenu destinaciju za hedoniste koji traže neusporedivo iskustvo uživanja i užitka. Od svoje ukusne kuhinje do finih vina, okrepljujućeg morskog zraka i wellness ponude svjetske klase, Kvarner ima sve elemente koji će zadovoljiti osjetila i potrebe i najzahtjevnijih posjetitelja, a brojni su razlozi tome.

Gastronomska odiseja
Kvarnerska gastronomska scena pravi je raj za hedoniste. Baš kao i Hrvatska u cijelosti, i Kvarner je poznat po svojim uvijek svježim lokalnim namirnicama. One čine okosnicu izvrsnih jela tradicionalne kuhinje, koja velik dio svoje izvrsnosti duguje bogatstvu Jadranskog mora. Zato su neizostavni dio gastronomskog putovanja po Kvarneru jela s plodovima mora, primjerice popularni škampi na buzaru. Ali meso zbog toga ne pada u drugi plan, štoviše, obavezno kušajte janjetinu ili teletinu ispod peke. A baš kao i obližnja Italija, i ova regija ima brojne vrste tjestenine koja se pripravlja na sve načine i neizostavan je dio lokalne kuhinje.
I kao da ovo nije bilo dovoljno, tu je i vjerojatni kralj kvarnerske kuhinje, jedna od najluksuznijih namirnica na svijetu – tartuf. Prilikom posjete Kvarneru priredite svome nepcu luksuzni događaj i obavezno kušajte lokalna jela s tartufima.
A da sva jela imaju dodatnu, posebnu notu, pobrinulo se aromatično i začinsko bilje koje raste na svježem morskom zraku. Rezultat je svega toga simfonija okusa koji plešu na nepcu, ostavljajući dugotrajan osjećaj užitka.

Kultura vina – zdravica za izvrsnost
Vinska kultura Kvarnera bitan je dio njegova hedonističkog šarma. Vinogradi regije smješteni su na slikovitim obroncima s pogledom na Jadransko more, što ih čini idealnima za proizvodnju iznimnih vina, od kojih su neka i autohtona. Među njima se posebno ističu malvazija i žlahtina, bijela vina slavljena zbog svojih jedinstvenih karakteristika, ali ne treba zanemariti ni crna vina, primjerice sansigot (sušćan), autohtonu sortu s otoka Suska.
No osim kušanja vina, istraživanje kvarnerskih vinarija i vinograda hedonistička je avantura sama po sebi. Vinari u regiji strastveni su u svom zanatu i često su željni podijeliti svoje znanje i svoja vina s posjetiteljima. Vinske ture i degustacije na Kvarneru pružaju priliku da uživate u plodovima zemlje dok upijate prekrasan pogled na jadransku obalu.

Morski zrak – dašak osvježenja
Morski zrak Kvarnera prirodni je eliksir koji okrepljuje duh i tijelo. Obalu ove regije krase netaknute plaže, mirne, skrivene uvale i kristalno čisto more koji zovu na odmor i opuštanje. A za one željne aktivnijeg odmora, Kvarner nudi i pregršt morskih aktivnosti: plivanje, ronjenje, jedrenje ili, recimo, biciklističke ture uz obalu.
Također, lokalna flora i morski zrak na Kvarneru imaju i vrlo ljekovita svojstva, što Kvarner čini idealnim odredištem za one koji traže wellness.

Wellness – utočište mira
Posvećenost Kvarnera hedonizmu proteže se, dakle, i u wellness ponudu. Naime, upravo zahvaljujući ljekovitim svojstvima morskog zraka, Kvarner je stoljećima bio poznat kao lječilište europske aristokracije. Prije svega tu se ističe Opatija, koja tu tradiciju njeguje i danas. Grad je dom brojnih spa hotela i wellness utočišta, gdje se gosti mogu prepustiti masažama, hidroterapiji i jogi, sve dok gledaju u očaravajuće Jadransko more.
Wellness centri na Kvarneru često u svoje tretmane uključuju prirodne resurse regije. Oblozi od morskih algi, piling od soli i rituali aromaterapije koriste ljekovite moći mora i autohtonog bilja, ostavljajući posjetitelje s osjećajem regeneriranosti i pomlađenosti.

A hedonistički užici zahtijevaju i najbolji, hedonistički smještaj, koji možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj