Jedinstveni stadion između stijena i mora – Kantrida

Datum 2. veljače 2023.
Podijeli

Stadion Kantrida domaći je stadion hrvatskog prvoligaša Rijeke još od 1946. Nekada je bio poznat kao Stadio Comunale del Littorio. Stadion je službeno otvoren 1. lipnja 1912. godine prijateljskom utakmicom između Victorije i Građanskog.

HŠK Victoria nastavila je koristiti stadion sve do raspada Austro-Ugarske 1918. godine, a vlasništvo nad njim počelo se stabilizirati tek nakon završetka Drugog svjetskog rata. „Stalni stanovnik“ postao je ondašnji novoosnovani klub NK Kvarner koji je danas poznatiji kao HNK Rijeka. U prijašnje vrijeme stadion je mogao primiti oko 25.000 gledatelja, a rekord je oboren 1999. godine na gostovanju Osijeka kada je na tribinama bilo čak 26 tisuća navijača.

Njujorški gradonačelnik igrao je u Rijeci

Nogomet se u Rijeci počeo igrati davne 1873. godine kada su međusobno odmjeravali snage djelatnici mađarskih državnih željeznica i riječkog tehničkog zavoda povodom otvaranja željezničke pruge Rijeka-Karlovac. Ubrzo je uslijedilo osnivanje prvih klubova koji su cijelo to vrijeme igrali na improviziranim terenima. Jedan od popularnijih igrača tog vremena zasigurno je bio budući gradonačelnik New Yorka Fiorello la Guardia koji je živio u Rijeci.
Godine 1912. završila je era igranja nogometa na improviziranim igralištima i započela je izgradnja pravog stadiona, Kantride. Stadiona koji plijeni pažnju zahvaljujući svom položaju s kojeg puca pogled na morsku pučinu.

Kantrida je niknula na mjestu kamenoloma

Mjesto na kojem se nalazi stadion u prošlosti se koristio kao kamenolom i zato ga zovu stadion pod stijenama. Smješten je na izuzetno atraktivnom položaju s kojeg puca jedinstveni pogled na more, a s druge strane na robusne stijene. Iznad Kantride pruža se cesta odakle također možete uživati u praćenju nogometne utakmice, dok se u pozadini negdje na pučini naziru brodarice i ljubitelji vodenih aktivnosti. Danas služi samo kao rezervni stadion, ali i dalje slovi kao jedan od najljepših nogometnih stadiona na svijetu.

Sve samo ne uobičajeni stadion

Kantrida je sve samo ne uobičajeni stadion. Jedna tribina stadiona doslovno je uklesana u stijenu, dok je druga strana tik uz more. Čak su i engleske novine uvrstile Kantridu u najneobičnije nogometne stadione na svijetu. Reflektori na stadionu izgledaju kao jarboli brodova koji su samo u prolazu… Nadamo se da ste i vi barem dijelom osjetili tu jedinstvenu atmosferu navijanja i uživali u nepreglednom prostranstvu mora, jer novom Kantridom koja dolazi izbrisat će se taj neprocjenjivi pogled u daljinu…
Stadion je posljednji put obnovljen 2010. godine, no ubrzo nakon toga počela se razmatrati izgradnja novog stadiona. Iako je prošlo već deset godina od najavljene izgradnje nove Kantride, čini se da se ništa ne radi po tom pitanju. No bez obzira na to ovaj je stadion definitivno ostao urezan u sjećanja mnogih koji su se ovdje zatekli barem jednom, kao i brojnih Riječana koji žive ovdje.

Bilo bi zaista lijepo ponovno vidjeti derbi Hrvatske nogometne lige ili utakmice Lige Prvaka na novouređenom odnosno novoizgrađenom stadionu smještenom između stijene i mora. Ovaj jedinstveni stadion svim će ljubiteljima nogometa pružiti vrhunsku atmosferu i užitak koji će pamtiti cijeli život. Vjerujemo da će se u neposrednoj blizini urediti postojeća šetnica i plaža, tako da će vam i osvježenje u čistom Jadranskom moru također biti nadohvat ruke.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj