Ideje za vikend u gradu

Datum 9. rujna 2021.
Podijeli

Dolazak jeseni nije razlog da prestanemo putovati. ? Veliki gradovi u Hrvatskoj danas nude obilje aktivnosti i sadržaja za različite vrste putnika – samce, parove, obitelji, poslovne ljude. A mi smo se potrudili i saželi njihove glavne atrakcije.

Varaždin

Ovaj grad koji se smjestio na sjeveru Hrvatske prava je poslastica za ljubitelje povijesti i arhitekture. Kao jedan od najbolje očuvanih baroknih gradova u Europi, Varaždin obiluje dvorcima, crkvama i samostanima građenima u tom periodu. Tu je i međunarodni festival Varaždinske barokne večeri koji se odvija svake jeseni već preko 50 godina.

Međutim, Varaždin nisu samo anđeli i freske, tu je i impresivna modernistička arhitektura, mnoštvo intrigantnih kafića i barova, a vaša nepca bit će vam posebno zahvalna ako se počastite jednim od specijaliteta varaždinske kuhinje poput varaždinskih mlinaca, klipiča (upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosi EU)  te kolača.

Rijeka

Tradicionalno lučki grad, Rijeka je posljednjih godina procvjetala kao prava suvremena oaza koja spaja ono najbolje od primorske lokacije i svega što nudi urbani centar – festivali, predstave, noćni život, kafići, šoping centri, muzeji – ponešto baš za svakoga. Posebno bismo istaknuli automotodrom Grobnik na kojem se redovito održavaju brojne automobilske i motorističke utrke svjetskog ranga.

Kada obiđete sve što nudi Rijeka, to nipošto ne znači da je atrakcijama kraj. Zbog svoje centralne lokacije, Rijeka je idealna za poludnevne i jednodnevne izlete u okolna mjesta (Opatija, Ičići, Lovran), ture po mjestašcima Istre, izlet brodom na jedan od obližnjih otoka (Cres, Krk, Rab), ili pak pustolovinu u Gorskom kotaru.

Zagreb

Glavni grad Hrvatske dugo je vremena bio samo usputna postaja na putu prema moru, ali s vremenom je razvio svoj turistički potencijal i danas nudi brojne sadržaje koji će zadovoljiti i najzahtjevnije putnike. Jedna od nezaobilaznih postaja je Gornji grad – povijesna jezgra Zagreba koja datira još iz srednjeg vijeka. Brojne šetnice, kamene ulice, zelenilo krošnji i ulični događaji neće vas ostaviti ravnodušnima. U Zagrebu se isprepliću različite kulture i tradicije autohtone za druge regije Hrvatske (Dalmacija, Zagorje, Istra, Slavonija, Međimurje, Lika i Gorski kotar), što se odrazilo i na gastronomsku ponudu grada – obilje restorana koji nude najrazličitija jela povest će vas na nezaboravno kulinarsko putovanje.

Preporučujemo da boravak začinite izletom u jedno od okolnih mjesta (Samobor, Marija Bistrica, Zaprešić, Karlovac), šetnjom kroz neko od obližnjih gorja (Medvednica, Samoborsko gorje, Park prirode Žumberak), a djeca će se posebno veseliti posjetu jednom od brojnih seoskih domaćinstava (Kezele, Grešna Gorica, Vuglec Breg…).

Zadar

Smješten u srcu jadranske obale, Zadar je izvrsna destinacija za jednodnevne izlete, ali i za duži boravak. Glavne znamenitosti uključuju Morske orgulje – stepenice duge 70 metara koje proizvode magične zvukove pri doticaju s morem, Pozdrav Suncu s kojeg se pruža nezaboravan pogled na poznati zadarski zalazak sunca, rimski Forum izgrađen na početku naše ere, ovalnu crkvu sv. Donata, glavnu ulicu Kalelargu te sustav utvrda i zidina koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Ako ste u Zadar došli sa svojom boljom polovicom, počastite se vožnjom brodom s lokalnim Barkajolima ili pak posjetite romantične slapove Krke.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj