Hrvatski izumitelji

Datum 1. ožujka 2023.
Podijeli

Hrvatska ima bogatu povijest izumitelja i inovatora koji su dali značajan doprinos u raznim područjima – od važnih i velikih znanstvenih spoznaja i dostignuća do malih predmeta u svakodnevnoj uporabi koji nam uvelike olakšavaju život.

 

Nikola Tesla vjerojatno je najpoznatiji hrvatski izumitelj. Rođen je u Smiljanu u Hrvatskoj 1856. godine, a studirao je u Grazu i Pragu. Za svog života patentirao je nebrojeno mnogo izuma, ali je poznat prije svega po svojim doprinosima razvoju moderne uporabe električne energije. Izumio je električni sustav izmjenične struje, koji se danas široko koristi. Također, među njegove izume ubrajaju se Teslina zavojnica (način bežičnog prijenosa struje), okretno magnetsko polje, indukcijski motor, radio…

 

Faust Vrančić rođen je u Šibeniku 1551. godine. U svijetu je poznat ponajviše kao izumitelj prvog padobrana, koji je osmislio, izradio i, najvjerojatnije, isprobao. Međutim, također je osmislio i rascrtao planove za prvi viseći most te prvu žičaru. A sukladno vremenu u kojem je živio, bio je primjer pravog renesansnog čovjeka: osim izumima, bavio se filozofijom i lingvistikom te je u Hrvatskoj poznat prije svega kao autor prvog rječnika hrvatskog jezika, objavljenog 1595. godine.

 

Slavoljub Penkala rođen je u Liptovskom Mikulášu (današnja Slovačkoj) 1871. godine i zapravo je poljsko-nizozemskog porijekla, ali je odabrao Zagreb za svoj dom. U Hrvatskoj je proveo većinu života i osmislio svoje nadaleko poznate patente. Njegov je najveći doprinos vidljiv u pernicama školaraca: izumio je ono što danas nazivamo tehničkom olovkom, ali i prvo nalivpero s čvrstom tintom, tj. koje se nije moralo umakati u tintu. Međutim tu nije bio kraj njegovim patentima, a od poznatijih valja izdvojiti termos-bocu i rotirajuću četkicu za zube.

 

Franjo Hanaman bio je hrvatski kemičar i metalurg, rođen u Drenovcima 1878. godine. Prvi je u žarulji upotrijebio volframovu žarnu nit, za koju je razradio postupak proizvodnje. To je označilo prekretnicu u korištenju električne energije za osvjetljenje jer je volframova nit mogla podnijeti puno više temperature od dotad korištenih materijala, a time i postići puno bolje osvjetljenje.

 

Ivan Vučetić, hrvatsko-argentinski policajac i kriminalist, rođen je na Hvaru 1858., odakle je emigrirao u Argentinu. U Argentini je radio u policiji, gdje je uočio neponovljivost svakog otiska prsta te je razvio prvu znanstvenu metodu za identifikaciju počinitelja i žrtava zločina na temelju njihovih otisaka prstiju. Njegov se desetoprstni sustav identifikacije koristio ne samo u Argentini nego i diljem svijeta, a kasnije je nazvan Vučetićevim sustavom.

 

Mario Puratić bio je ribar rođen 1917. godine na Braču, odakle je emigrirao u Ameriku u potrazi za boljim životom. I ondje se nastavio baviti istom profesijom, a da bi olakšao rad sebi i ostalim ribarima, osmislio je napravu za lakše vađenje teških mreža iz mora – Puratićevo vitlo. Njegov je izum izmijenio način ribolova ne samo u Americi nego i diljem svijeta, i danas je neizostavni dio svakog ribolovnog broda. Za izum vitla Puratić je 1975. godine proglašen pronalazačem godine u Americi.

 

Ovo su samo neki od brojnih hrvatskih izumitelja, jer pobrojiti sve bilo bi nemoguće. Također, mnogi izumi i doprinosi tehnologiji, medicini, inženjerstvu ili svakodnevnom životu nastali su kao proizvod zajedničkog rada. Najbolji način za istraživanje hrvatskih doprinosa svjetskom razvoju je posjećivanje mjesta na kojima su oni nastali. A u pauzama od istraživanja odmorite se u smještaju agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj