Automotosport u Istri i na Kvarneru

Datum 6. travnja 2023.
Podijeli

Automobilske utrke i motoutrke vrlo su popularne u Istri i na Kvarneru. Za to postoji i razlog. Naime, ovaj dio Hrvatske poznat je po svojoj zapanjujućoj prirodnoj ljepoti, što ga čini savršenim mjestom za ove sportove u kojima se, osim brzine i adrenalina, naglasak stavlja i na privlačnost staze. Zato u ovom dijelu Hrvatske postoje brojni krugovi i staze koje služe ljubiteljima auto i motosporta i na kojima se održavaju razna trkaća događanja, a ovom ćemo prilikom izdvojiti neke.

 

Najpoznatija staza za ove sportove na Kvarneru jest Automotodrom Grobnik, poznat i pod nadimkom Grobnička ljepotica. Riječ je o stazi smještenoj u mjestu Čavle u blizini grada Rijeke koja je otvorena 1978. godine. Prva utrka koja se ondje vozila bila je posljednja Grand Prix utrka Svjetskog motoprvenstva. Automotodrom Grobnik danas je svjetski poznata staza koja privlači zaljubljenike u oktanski sport iz cijeloga svijeta. U svojoj je bogatoj povijesti ugostila mnoge međunarodne trkaće događaje pod okriljem FIA-e (Međunarodna automobilistička federacija) i FIM-a (Međunarodna motociklistička federacija). Grobnička ljepotica zahtjevna je staza koja ima nekoliko oštrih zavoja i promjena visine, a na njoj se svakodnevno trenira, testira i utrkuje.

 

Smješten u blizini Opatije, Preluk je jedna od najstarijih automoto staza u Hrvatskoj, a natjecanja ondje datiraju od 40-ih godina prošloga stoljeća. Danas je često dio relija koji se voze po Istri.

 

Buzet se također diči svojom stazom za autoutrke i neizostavna je točka u okviru natjecanja u Prvenstvu Hrvatske, ali i Prvenstva Europe. Riječ je o brdovitoj stazi koju vole ne samo hrvatski već i međunarodni vozači i oktanski zaljubljenici.

 

Poreč je također magnet za ljubitelje automotosporta. U tom se istarskom gradu već više od dva desetljeća održava međunarodni INA Rally Poreč, natjecanje u okviru Prvenstva Hrvatske i jedan od najuzbudljivijih relija u regiji. Poreč nema svoj autodrom, već se vozi po izazovnoj stazi koja vijuga kroz povijesnu gradsku jezgru Poreča. Reli uključuje razne klase, uključujući starinske automobile, moderne sportske automobile i reli automobile.

 

Baš kao i Poreč, i Opatija već desetljećima organizira automobilističku utrku diljem grada i okolice dugu nekoliko stotina kilometara. Utrka se boduje za Prvenstvo Republike Hrvatske.

 

Gradovi Istre i Kvarnera i inače su poznati kao gradovi ljubitelji automotosporta te su više puta bili domaćini Croatia Rallyja, najvećeg automobilističkog natjecanja u Hrvatskoj koje se boduje u okviru Europskog prvenstva. Kada se Croatia Rally održava u organizaciji Rijeke ili Poreča, utrka se vozi diljem Istre, a redovno obuhvaća istarska mjesta i gradove kao što su Boljun, Buzet, Buje, Motovun, Opatija, Preluk i sl. Ove je godine domaćin Croatia Rallyja grad Zagreb te se utrka vozi diljem Hrvatske od 20. do 23. travnja, a treći dan (22. travnja) vozit će se u Primorsko-goranskoj županiji i to dionice Ravna Gora – Skrad te Platak.

 

Ali osim svjetskih natjecanja po uređenim stazama, ovdašnji oktanski zaljubljenici vole i “divlje” utrke. Tako se svake godine na Praznik rada organizira utrka Motovun Off Road. Vozi se danju i noću, po zemlji i blatu (ne po cesti), a baš kao što je rečeno na početku članka, naglasak nije samo na brzini i adrenalinu, nego i na istraživanju prirodnih ljepota koje nudi ovaj kraj.

 

Odvažite li se voziti ili pak samo promatrati automoto utrke na Kvarneru i u Istri, zasigurno nećete pogriješiti, a gdje prespavati između etapa utrka saznajte na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj