Adventska čarolija, Istre, Kvarnera i Gorskog kotara

Datum 7. prosinca 2023.
Podijeli

Došašće je posebno razdoblje u godini koje prethodi Božiću, a mnogi gradovi i mjesta diljem svijeta obilježavaju ga blagdanskim događanjima i kićenjem. Poreč, Rovinj, Motovun, Pula, Umag, Pazin, Medulin, Labin, Rijeka, Crikvenica, Opatija, Krk, Cres, Malinska, Baška, Fužine, Delnice samo su neka od mjesta Istre, Kvarnera i Gorskog kotara koja u prosincu oblače sasvim novo ruho, prepuno lampica, ukrasa, mirisa cimeta i klinčića i čarobne atmosfere. U ovom ćemo tekstu donijeti samo neka od adventskih događanja u ovim predjelima Hrvatske, ali kamo god se zaputili u prosincu, božićna vas čarolija neće zaobići.

Rijeka
U ovo posebno vrijeme Rijeka dobiva posebne ukrase, a riječki advent obuhvaća brojne lokacije i događanja. Tu su neizostavne kućice na brojnim lokacijama, na kojima se mogu kupiti blagdanske poslastice, ali i rukotvorine koje mogu biti idealni božićni pokloni. Riječki advent također ima i klizalište uz more, što ga čini zaista posebnim, a tu su i sadržaji za najmlađe: veseli vlakić Djeda Mraza, poštanski ured Djeda Mraza, kao i susreti s najdražim Djedicom i vilenjacima. No Rijeka ne bi bila Rijeka da adventska događanja ne obuhvaćaju i kulturnu ponudu, koja će se odvijati u suradnji s brojnim kulturnim institucijama.

Opatija
Opatija, poznata po elegantnoj arhitekturi i primorskom šarmu, također je prihvatila adventsko vrijeme. Grad je prije svega ukrašen lampicama i dekoracijama, koje stvaraju čaroban ugođaj, no tu je i klizalište, kućice s kuhanim vinom i slasticama i popratni glazbeni program.

Crikvenica
Crikvenica, i inače orijentirana turizmu, posebno se trudi oko svoje adventske ponude. Osim poslovičnih ukrasa, kućica s gastronomskom ponudom i koncerata, Crikvenica će ponuditi još štošta. Tu su brojne kreativne radionice, među kojima je i vinska radionica, klizalište koje nudi i školu klizanja, dječji program, koji obuhvaća Šumu Djeda Božićnjaka, pričaonice i radionice za djecu, ali i mnoštvo drugih sadržaja u koje se mogu uključiti posjetitelji svih uzrasta.

Pula
Pula također nudi bogat adventski program. Tu su, dakako, neizostavne kućice s hranom, kuhanim vinom i rukotvorinama te popratnim koncertima, kao i klizalište, ali to nije kraj adventske ponude u Puli. Advent ovdje obuhvaća vrlo bogat program za djecu, koji obiluje pričaonicama, predstavama, susretima s Djedom Mrazom, radionicama i ostalim sadržajima za najmlađe. Tu su i filmovi i izložbe s posebnom božićnom temom, ali ono što advent u Puli čini posebnim jest – plesni program.

Rovinj
Rovinj se također se pridružuje istarskoj božićnoj čaroliji, a blagdanskom ugođaju u Rovinju doprinosi jedinstvena arhitektura grada i slikovito okruženje. Prošećite uskim ulicama starog grada, gdje možete naići na ukrašene trgove, božićne sajmove, predstave, koncerte, radionice… i to svaki dan!

Delnice
Na ovaj popis dodajemo i Delnice, “najviši” grad Gorskog kotara i Hrvatske. Ovdje božićna čarolija donosi miris kuhanog vina, kobasica, fritula i drugih slastica, ali i čitaonice bajki i radionice za najmlađe, predstave, koncerte, klizanje, sanjkanje, vožnju kočijom ili božićnim vlakom. A ono što advent u Gorskom kotaru čini posebno čarobnim jest neizostavni snijeg.

Ovo su samo neka od mnogobrojnih adventskih događanja diljem Hrvatske. Također, upravo zahvaljujući sve bogatijoj adventskoj ponudi prosinac također postaje važna turistička sezona u gradovima. Upravo je zato važno na vrijeme osigurati smještaj u željenoj destinaciji, a najbolji smještaj pronađite na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj