PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Datum 11. lipnja 2024.
Podijeli

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode također predstavljaju neka od najvažnijih zaštićenih područja u zemlji. Ovi parkovi obuhvaćaju raznolike ekosustave, od planinskih lanaca i jezera do močvarnih područja i obalnih zona. Republika Hrvatska broji 12 parkova prirode, a ovdje ćemo se dotaknuti onih do kojih možete brzo doći iz najboljeg smještaja u regiji, koji možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.

Park prirode Učka
Zahvaljujući svojoj poziciji, planina Učka pruža spektakularne panoramske poglede na Istru, Kvarner i Gorski kotar. Ovdašnji park prirode poznat je po svojoj bogatoj flori i fauni, a obuhvaća i mnoge endemske vrste. Također, park obiluje i speleološkim oblicima, od kojih se posebno ističe Vela draga, kanjon koji je zaštićen kao spomenik prirode. Posjetitelji u ovom parku prirode mogu istraživati brojne planinarske i biciklističke staze te posjetiti vrh Vojak, najvišu točku Učke, ali i čitave Istre.

Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
Uputite li se sjeveroistočno od Učke, doći ćete do sljedećeg parka prirode. Smješten zapadno od Zagreba, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje obuhvaća planinsko područje s brojnim selima, livadama, šumama i krškim fenomenima. Park je poznat po svojoj kulturnoj i prirodnoj baštini, koja uključuje tradicionalne seoske kuće, arheološke lokalitete i prekrasne krajolike. Posjetitelji mogu uživati u pješačenju, biciklizmu i istraživanju lokalne povijesti.

Park prirode Medvednica
Smještena u neposrednoj blizini Zagreba, Medvednica pruža prirodnu oazu za stanovnike glavnog grada. Najviši je vrh Sljeme, koje je popularno izletište i zimi i ljeti. Park prirode bogat je šumama, a posjetitelji mogu istraživati brojne pješačke i biciklističke staze te posjetiti špilju Veternicu, srednjovjekovni rudnik Zrinski, utvrdu Medvedgrad, TV toranj na Sljemenu ili neki od brojnih planinarskih domova.

Park prirode Velebit
Krenemo li prema jugu, dolazimo do najvećeg planinskog lanca u Hrvatskoj Velebita. Većina planine obuhvaćena je parkom prirode ili nacionalnim parkovima Sjevernim Velebitom i Paklenicom, a od 1978. park prirode proglašen je UNESCO-ovim rezervatom biosfere. Velebit je poznat po svojoj divljoj ljepoti, bogatoj flori i fauni s endemskim vrstama te brojnim mogućnostima za planinarenje, speleologiju i promatranje prirode.

Park prirode Vransko jezero
Vransko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, smješteno je u blizini jadranske obale između Zadra i Šibenika. Riječ je o kriptodepresiji koja je ispunjena blago slanom vodom, koja je dovela do razvoja specifičnih vodenih organizama. Također, park je i važan ornitološki rezervat s brojnim vrstama ptica.

Park prirode Telašćica
Smješten na Dugom otoku u Dalmaciji, Park prirode Telašćica obuhvaća slikovitu uvalu s nekolicinom otočića i hridi, ali i kopneni dio. Park je poznat po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti i bioraznolikosti. Posjetitelji mogu uživati u plivanju, ronjenju, vožnji brodom i pješačenju po uređenim stazama koje vode do vidikovaca s pogledom na Jadransko more.

Park prirode Dinara
Najnoviji park prirode u Hrvatskoj Dinara smješten je u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. Park obuhvaća planinski masiv Dinara, na kojem se nalazi najviši vrh Hrvatske Sinjal (1831 m), očaravajući izvor i gornji tok rijeke Cetine te okolna krška polja. Područje je bogato endemskim vrstama i raznolikim ekosustavima, ali i kulturnim nasljeđem, što ga čini idealnim za sve vrste posjetitelja.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj

DOGAĐANJA NA KRKU U LIPNJU

Većina turista morske destinacije posjećuje u srpnju i kolovozu, ne bi li najtoplije mjesece u godini proveli bućkajući se...

Pročitaj