ISTARSKI SLAPOVI

Datum 15. svibnja 2024.
Podijeli

Istra je često hvaljena zbog svoje zadivljujuće obale i morskog krajolika, ali more nije jedina voda kojom se ovaj poluotok može pohvaliti. Naime, ovaj krški teren obiluje i slatkom vodom i krškim oblicima koji nastaju njezinim djelovanjem. A iako se Istra obično ne povezuje s kaskadnim vodama kao neki drugi dijelovi Hrvatske, ona zapravo ima mnošto slapova koji privlače posjetitelje željne prirodne ljepote i tišine, a ovdje ćemo predstaviti samo neke od njih.

STAZA SEDAM SLAPOVA
Ova je staza vjerojatno prva koja padne na pamet svakom ljubitelju prirode i planinarstva kada se spomenu istarski slapovi. Riječ je o stazi kojoj su početak i kraj u istarskom gradiću Buzetu i koja obilazi sedam slapova: Zagon, Bačvu, Velu peć, Malu peć, Kotle, Zelenšćak i Grjok. Među njima se svojom veličinom posebno ističe Vela peć, slap rječice Drage visok impresivnih 26,5 metara. Okružuje ga bogato zelenilo, a u njegovu je podnožju jezerce koje stvara rad vode. Svojom ljepotom pak posebno plijene Kotle i Grjok, slapovi rijeke Mirne, koji se u proljeće i ljeto mogu pohvaliti posebno očaravajućim tirkiznim tonovima. Grjok je malen slapić koji u svom podnožju stvara spokojno jezerce koje poziva na odmor, dok se Kotle slapovi koji svojim djelovanjem stvaraju niz malih šarmantnih kaskada. Prirodni bazeni ispod ovih kaskadnih vodopada savršeni su za kupanje u vrućim ljetnim danima, a okolica je idealna za piknike i opuštanje.

ZAREČKI KROV
Ovaj slap, smješten nedaleko od Pazina, poznat je po svojoj posebnoj geološkoj formaciji. Riječ je o slapu Pazinčice, rijeke ponornice, visokom oko 5 metara. Ono što čini Zarečki krov izuzetno atraktivnim njegovo je jezero, smješteno u polukružnoj špilji nastaloj uslijed rada vode. Špilja iznad jezera radi mali „krov“ s kojeg se spušta slap, a zaplivate li u smjeru krova špilje, možete doći s druge strane slapa. Zahvaljujući ljepoti svoga polušpiljskog jezera Zarečki krov popularno je izletište za lokalce i turiste.

SLAP BENKOVSKI
Slap Benkovski jedan je od najljepših i najpoznatijih slapova u Istri. Riječ je o slapu Grajanskog potoka smještenom u blizini sela Benkovići i visokom oko 40 metara, što ga čini jednim od najvećih istarskih slapova. Ali osim njegove impozantne veličine, atraktivnim ga čine i zadivljujuće stijene s kojih pada. Valja napomenuti da ovaj slap teče u razdobljima s više padalina, dok ljeti presušuje, što je čest slučaj s potocima i rječicama u kršu.

SLAP SOPOT
Budući da Istra zapravo obiluje slapovima, u njoj se nerijetko može naići na slapove istoga imena. Jedan je od takvih naziva Sopot (što je u staroslavenskom značilo vrelo, izvor), a slap s tim imenom nalazi se i u blizini Pićana i u blizini Buzeta, gdje ga lokalci još zovu i Copot. Potonji slap jedinstven je po mjestu s kojega pada. Naime, voda potoka ne pada s ruba stijene, već na vrhu litice s koje pada prolazi kroz okruglu rupu u stijeni.

Iako Istra možda nije toliko poznata po svojim slapovima kao neke druge regije u Hrvatskoj, ipak nudi obilje prirodnih ljepota za istraživanje. Od pitoreskne Staze sedam slapova do impozantnog Benkovskog, svaki slap u Istri ima svoj jedinstveni karakter i privlačnost. Bilo da ste željni avanture ili se jednostavno želite opustiti u prirodi, slapovi Istre savršena su kulisa za nezaboravno iskustvo. Ipak, uz slapove se ne može kampirati, već ćete morati pronaći neki drugi smještaj za počinak, a najbolji smještaj u regiji nalazi se upravo na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Putovanje vlakom

Putovanje vlakom ponekad se čini kao nepotrebno duga gnjavaža, no ono nudi jedinstvene prednosti koje ga čine podjednako privlačnim,...

Pročitaj

PARKOVI PRIRODE HRVATSKE

Hrvatska je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti, a uz nacionalne parkove, o kojima smo nedavno pisali, parkovi prirode...

Pročitaj

KUĆNI LJUBIMCI NA PUTOVANJU

Godišnji odmor s kućnim ljubimcem zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se osiguralo glatko i ugodno putovanje za...

Pročitaj