Muzeji u Rijeci

Datum 2. veljače 2023.
Podijeli

Svaki turistički obilazak grada podrazumijeva posjet najpoznatijim građevinama, crkvama, trgovima, ali i muzejima. Kao grad bogate povijesti, Rijeka ima mnoštvo muzeja, a ovdje ćemo donijeti izbor samo nekolicine koje bi trebalo staviti na popis mjesta za obilazak prilikom posjeta Rijeci.

MUZEJ GRADA RIJEKE
Ako postoji „glavni“ muzej grada, to bi bio Muzej grada Rijeke. Muzej je posvećen dokumentiranju povijesti Rijeke – prikazuje razvoj riječke kulture, industrije i politike kroz stoljeća. Muzej je smješten u poznatoj zgradi popularno zvanoj Kockica, a njezin nadimak najbolje opisuje njezin kockasti, kubusni izgled. Zgradu je upravo za Muzej projektirao arhitekt Neven Šegvić 70-ih godina prošlog stoljeća, a za taj je uradak dobio i prestižnu arhitektonsku nagradu.
Muzej broji više od 15 zbirki raznovrsne tematike – likovna i glazbena umjetnost te kazalište i film u Rijeci, predmeti iz svakodnevnog života Riječana, riječki obrti kroz povijest, Rijeka u Drugom svjetskom ratu, a tu je i prvi torpedo ikada izumljen. Ali od stalnog postava posebno treba izdvojiti dvije stalne izložbe koje se ne nalaze u matičnom prostoru Muzeja.
Prva je Palača šećera, koja se ističe kao najvredniji „izložak“ Muzeja grada Rijeke. Riječ je o zgradi izgrađenoj sredinom 18. stoljeća, a prvotno je bila upravna zgrada rafinerije šećera. Ta je rafinerija označila početak industrijalizacije Rijeke, procesa koji je uvelike oblikovao ne samo vizure nego i identitet Rijeke i Riječana.
Druga je izložba Brod Galeb, a riječ je zaista o – brodu. Taj brod, izgrađen 30-ih godina prošlog stoljeća, zaista je proživio mnogo: bio je teretni brod u početku, ratni brod u Drugom svjetskom ratu, školski brod u poraću, rezidencijalna jahta Josipa Broza Tita za njegova života, a sada je i muzejski brod. Ne propustite pogledati ovaj jedinstveni muzejski primjerak koji je u potpunosti uklopljen u svakodnevni život grada.

POMORSKI I POVIJESNI MUZEJ HRVATSKOG PRIMORJA RIJEKA
Riječ je o muzeju čiji je postav izložen na više lokacija, a sjedište mu je u prekasnoj Guvernerovoj palači, zgradi zaštićenoj kao spomenik kulture koja ujedno funkcionira i kao eksponat muzeja koji svjedoči o višestoljetnoj povijesti Rijeke.
Osim Guvernerove palače, nemojte propustiti posjetiti i Memorijalni centar Lipa pamti, a više o bogatoj povijesti otpora totalitarnim režimima na ovom području možete vidjeti i u Kastvu u Muzejskoj zbirci Kastavštine, koja također spada u Pomorski i povijesni muzej. Osim ratne povijesti, to je prilika da doznate štošta i o kulturi ovoga područja, jezicima i pismima koji su se kroz povijest koristili u Kastavštini te o svakodnevnom životu stanovništva Kastva i okolice.

MUZEJ MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI
Muzej se nalazi u specifičnoj jarkocrvenoj zgradi. Riječ je o zgradi koja je dio bivšeg kompleksa Tvornice Rikard Benčić, zbog čega je ovaj Muzej još jedan u nizu koji svjedoči o industrijskoj povijesti Rijeke. Donosi umjetnička djela prije svega poznatih riječkih umjetnika od 19. stoljeća naovamo, ali i hrvatskih i svjetskih likovnih umjetnika.

JGL MUZEJ FARMACIJE
Riječ je o jedinstvenom muzeju u Hrvatskoj, prvom posvećenom isključivo farmaciji. Osim prikaza razvoja farmacije u svijetu i Rijeci, Muzej u svom stalnom postavu ima izložbu Hortus sanitatis – Vrt ozdravljenja. Vrt se nalazi u vanjskom prostoru Muzeja i u njemu su posađene ljekovite zimzelene biljke. Zanima li vas kako izliječiti i olakšati simptome bolesti, požurite u Muzej farmacije!

PEEK&POKE – MUZEJ DJETINJSTVA
Ovaj je muzej posvećen djetinjstvu kao najbezbrižnijem razdoblju života te prije svega predmetima najvažnijima djeci – igračkama. Igračke u ovom muzeju datiraju od početka 20. stoljeća, a svojim su ga donacijama izgradili upravo građani Rijeke. I zapamtite – ovaj muzej nije (samo) za djecu!

A najbolji smještaj u Rijeci potražite na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj