Vina Istre i Kvarnera

Datum 6. travnja 2023.
Podijeli

ISTRA

 

Istra je kao regija poznata po svom jedinstvenom krajoliku, koji obuhvaća valovita brda, bujne zelene šume i plodne doline. Klimu u Istri karakteriziraju topla ljeta i blage zime, s prosječnom godišnjom temperaturom od oko 15 °C. Također, Istra ima barem četiri različite vrste tla, a s čak tri strane oplahuje ju miris mora. Sve to čini ju idealnom lokacijom za uzgoj vinskih sorti.

 

Tradicija proizvodnje vina u Istri seže preko 2000 godina – kao odlična lokacija za proizvodnju vina bila je poznata čak i starim Grcima, a snažan razvoj vinogradarstva na ovom području počinje u doba Rimljana. Danas je Istra poznata po proizvodnji brojnih visokokvalitetnih vina, i to tradicionalnim tehnikama. Neke od najčešćih sorti koje se uzgajaju u Istri – koje su ujedno i autohtone sorte ovog područja – jesu istarska malvazija, teran i muškat.

 

Istarska malvazija, vjerojatno najpopularnije vino ove regije, suho je bijelo vino slamnatožute boje i cvjetnog ili voćnog mirisa. Ovo vino proizvodi se od autohtone sorte malvazije koja se uzgaja u cijeloj Istri. Vino je blago oštrog, osvježavajućeg okusa i sjajno ide s jelima od plodova mora i laganim jelima od tjestenine, ali će se zbog svojih blago oštrih tonova odlično slagati i s desertima.

 

Još jedno popularno vino iz Istre je teran, crno suho vino koje se proizvodi od istoimene autohtone sorte grožđa. Ovo vino trpkog okusa ima duboku crvenu, gotovo ljubičastu boju i kompleksnu aromu tamnog voća i začina. Teran se često pije s krepkim mesnim jelima i jakim sirevima.

 

Osim malvazije i terana, Istra je poznata i po proizvodnji muškata, bijelog vina vrlo slatkog voćnog okusa. Momjanski muškat autohtona je sorta koja se uzgaja na području Momjana i Buja. Muškat se često poslužuje kao desertno vino ili kao aperitiv.

 

KVARNER

 

Ni Kvarner ne zaostaje za Istrom. Klima Kvarnera slična je istarskoj, s toplim ljetima i blagim zimama, uz morski zrak što dolazi sa svih strana, što ga također čini idealnim mjestom za uzgoj vinove loze, stoga i on svoje konje za ovu trku ima.

 

Kao vinogradarska regija, Kvarner je prije svega poznat po svojoj autohtonoj sorti žlahtini. Žlahtina je sorta bijelog grožđa od koje se proizvodi suho bijelo vino zelenožute do slamnatožute boje te laganog i osvježavajućeg okusa. Proizvodi se najviše na Krku u Vrbničkom polju, odakle dolazi poznata vrbnička žlahtina. Ime joj vuče korijene od staroslavenske riječi žlahten, koja znači plemenit, čime se odlično opisuje kvaliteta ovog vina. Žlahtina se najčešće pije uz jela od plodova mora i povrća.

 

Još je jedna autohtona sorta na Kvarneru sansigot ili sušćan, sorta koja je dobila naziv po otoku Susku, na čijem se pješčanom tlu i uzgajala. Riječ je o sorti koja je umalo bila istrijebljena kada ju je u 19. stoljeću poharala filoksera, nametnik vinove loze, ali je zahvaljujući odličnim uvjetima za njezin rast na Susku ipak opstala, a danas se uzgaja prije svega u Vrbniku na Krku. Sansigot ili sušćan lagano je crno vino s aromom cvijeća i bobičastog voća.

 

 

Istra i Kvarner tradicionalne su vinogradarske regije na kojima se od pamtivijeka uzgajaju brojne sorte vinove loze i proizvode najkvalitetnija vina svih vrsta. Ipak, među njima se prije svega ističu gorespomenute autohtone sorte kao najreprezentativniji i najbolji enološki predstavnici ovih hrvatskih regija. Prilikom posjete Istri i Kvarneru nikako nemojte propustiti priliku da kušate neke od ovih sorti, a smještaj tijekom svoje eno-avanture potražite na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj