Talasoterapija

Datum 30. travnja 2021.
Podijeli

Ne, talasoterapija nije još jedan oblik skidanja celulita. Naziv dolazi od grčke riječi za more (thalassa), a označava terapije koje pri liječenju koriste prirodna ljekovita svojstva mora i primorja. Ona kombinira blagodati mora, morskog zraka i sunčeve svjetlosti, a podjednako je korisna za sprječavanje nezaraznih bolesti modernog društva (mahom uzrokovane nedostatkom kretanja), za brži oporavak od bolesti, kao terapija za različite oblike reume i bolova u leđima te kao oblik rekreacije zdravih osoba.

 

Morska voda

Jadransko more jedno je od najčišćih u Europi, stoga ne čudi da je među najboljim izborima za talasoterapiju. Sjeverni Jadran posebno je specifičan po nešto većem salinitetu, a poznato je da morska sol pomaže kod ublažavanja kožnih oboljenja kao što su psorijaza, dermatitisi i ekcemi, ali i održavanju zdravog izgleda normalne kože.

Specijalizirane ustanove koje prakticiraju talasoterapiju nerijetko koriste posebne bazene sa zagrijanom morskom vodom za provođenje različitih oblika terapije: inhalacija morske vode, hidromasaže, fizikalna terapija, rekreativno plivanje.

 

Sunčeva svjetlost

Iako je potreban oprez prilikom pretjeranog izlaganja suncu, sunčeva svjetlost i toplina svejedno nose i određene blagotvorne posljedice za ljudsko tijelo. Ultraljubičaste zrake pospješuju metabolizam kalcija, a toplina sunca opušta mišiće i pozitivno utječe na raspoloženje.

 

Mediteranska vegetacija i klima

Mediteransko raslinje nerijetko ima aromaterapijska svojstva, što pridonosi smanjenju razine stresa, pozitivno utječe na dišne puteve i poboljšava koncentraciju te kvalitetu sna. Zrak, posebice na području Kvarnera, odlikuje povećani postotak ozona, klora, natrija i joda, kao i optimalna vlažnost.

 

Iako se različiti oblici talasoterapije provode u više zdravstvenih ustanova diljem Jadrana, blagodati boravka na moru možete iskoristiti i sami. Počastite tijelo kvalitetnim prirodnim wellnessom, a sve ostalo prepustite nama.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj