Poznate glazbenice Istrijanke

Datum 18. travnja 2024.
Podijeli

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u raznim područjima poput glazbe, književnosti, kazališta, politike, aktivizma… U ovom tekstu ukratko ćemo prikazati postignuća nekoliko poznatih živućih Istrijanki koje su nas svojim radom i talentom zadužile u sferi glazbene umjetnosti.

Lidija Percan, rođena u Raklju 1937. godine, hrvatska je pjevačica poznata po pjevanju na hrvatskom i talijanskom. Tijekom svoje karijere izdala je brojne albume na kojima je pokazala svoj osebujni glas i poetične tekstove. Surađivala je s najvećim imenima hrvatske suvremene glazbe, a u svojoj je glazbi često bila orijentirana na tradiciju, jezik i teme vezane za Istru i Primorje.

Radojka Šverko, rođena u Pazinu 1948. godine, renomirana je hrvatska pjevačica poznata po snažnom i emotivnom glasu. Posebna je i po tome što karijeru nije zadržala u granicama svoje domovine, već je ostvarila značajne uspjehe na međunarodnim festivalima. Od njezinih iznimnih nastupa posljednjih desetljeća valja izdvojiti nastup s London Gay Symphony Orchestra, s kojim je izvela poznatu pjesmu “Somewhere over the rainbow” s ciljem promicanja tolerancije, baš kao i nastup na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, gdje je otpjevala svoju uspješnicu “Ljubim te do bola”. Osim glazbom, intenzivno se bavila i glumom nastupajući u kazalištu i na filmu. Njezini nastupi, karakterizirani intenzitetom i emotivnom dubinom, ostavili su neizbrisiv trag na hrvatskoj glazbenoj sceni, učvrstivši njezin status jedne od omiljenih pjevačica u zemlji.

Alka Vuica, rođena u Puli 1961., hrvatska je kantautorica i pjevačica. Sa svojim dubokim glasom i poetskim tekstovima ljubavne i ženske tematike Vuica je postala jedna od važnijih osoba suvremene hrvatske glazbe. Njezina karijera traje nekoliko desetljeća, tijekom kojih je objavila brojne albume, zaradivši pohvale kritike i komercijalni uspjeh. Osim vlastitih glazbenih uspjeha, Vuica je možda i poznatija kao autorica tekstova za druge pjevačice, prije svega za Josipu Lisac, za koju je napisala neke od njezinih najvećih hitova.

Tamara Obrovac, rođena u Puli 1962. godine, najpoznatija je i iznimno cijenjena hrvatska jazz pjevačica, skladateljica i flautistica. Poznata po svojoj inovativnoj fuziji jazza i tradicionalne istarske glazbe, Obrovac je stekla međunarodno priznanje za svoj jedinstveni zvuk i umjetničku viziju. Objavila je brojne albume, surađujući s raznolikim glazbenicima iz cijeloga svijeta. Njezina glazba nadilazi kulturne granice, slaveći bogatu baštinu Istre dok prihvaća univerzalni jezik jazza. Njezini očaravajući nastupi osvojili su publiku na prestižnim mjestima i festivalima diljem svijeta, učvrstivši njezin status jedne od najcjenjenijih hrvatskih glazbenih ambasadorica.

Martina Tomčić-Moskaljov, rođena u Umagu 1975. godine, hrvatska je operna pjevačica, mezzosopran. Nastupa u brojnim kazalištima diljem Hrvatske i u svijetu, a bavi se i glazbenom pedagogijom. Uz opernu karijeru, poznata je i kao članica žirija u televizijskim natjecanjima u pjevanju, čime se dodatno etablirala kao istaknuta osoba u hrvatskim medijima.

Elis Lovrić, rođena u Puli 1985. godine, hrvatska je pjevačica mlađe generacije. Njezina duboka povezanost s istarskim korijenima očita je u njezinim tekstovima pisanima na dijalektu, točnije labinjonskoj cakavici.

Ovo su samo neke od mnogobrojnih talentiranih istarskih glazbenica, od kojih ćemo i u nadolazećim desetljećima čuti mnogo dobroga. A uputite li se u Istru poslušati nastupe mladih istarskih glazbenih nada, najbolji smještaj u regiji potražite na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

ISTRA ZA VEGETARIJANCE

Osim po svojoj prekrasnoj obali i bogatoj povijesti, Istra je poznata i po svojoj raznolikoj kulinarskoj tradiciji. I iako...

Pročitaj

NACIONALNI PARKOVI HRVATSKE

Iako poprilično male površine, Hrvatska se može pohvaliti s čak osam nacionalnih parkova, svaki sa svojim jedinstvenim šarmom i...

Pročitaj

KRUHA I KONCERATA – LJETO U ARENI

Ovoljetni „lineup“ u pulskoj Areni raznolika je i uzbudljiva glazbena mješavina različitih žanrova i generacija. Od pop-senzacija kao što...

Pročitaj