Manji povijesni gradovi na istarskoj obali

Datum 4. listopada 2023.
Podijeli

Istra, najveći hrvatski poluotok, omeđena je Italijom na zapadu, Slovenijom na sjeveru i ostatkom Hrvatske na istoku i jugu. Takav tranzitni položaj učinio ju je raskrižjem za različite civilizacije kroz povijest, što je dovelo do bogate kulturne baštine, koja je i danas vidljiva u ovoj regiji, a posebno u njezinim gradovima.

Istarske gradove karakteriziraju dobro očuvane povijesne jezgre koje stanovnicima i posjetiteljima pružaju uvid u tisućljetnu povijest ove regije. U ovom ćemo tekstu predstaviti manje gradove na istarskoj obali, koji, osim bogatom poviješću, turiste privlače i svojim kristalno čistim morem.

 

Poreč

Jedan je od najznamenitijih manjih gradova u Istri Poreč, poznat po dobro očuvanoj rimskoj arhitekturi, posebice Eufrazijevoj bazilici. Uvrštena na popis UNESCO-ove svjetske baštine, Eufrazijeva bazilika vrhunski je primjer ranokršćanske umjetnosti i arhitekture, a datira iz 6. stoljeća. Bazilika sadrži zapanjujuće mozaike koji prikazuju vjerske scene i smatraju se jednima od najvrjednijih na svijetu.

Povijesna gradska jezgra Poreča govori o povijesti grada dugoj više od dva tisućljeća. Labirint je to uskih uličica i šarmantnih trgova, savršenih za ležerne šetnje.

 

Rovinj

Rovinj je još jedan dragulj Istre, često opisivan kao jedan od najromantičnijih gradova na jadranskoj obali, a ujedno je i jedna od najčešćih istarskih razglednica. Ovaj grad karakteriziraju šarene zgrade, uske ulice i zadivljujući zvonik s kojeg se pruža panoramski pogled na okolicu.

Srce je Rovinja Stari grad koji se smjestio na malom poluotoku. Ovdje možete istraživati ​​stare, uske, popločane ulice, načičkane višestoljetnim kućama svih boja. Rovinj je poznat i po crkvi svete Eufemije, koja sa svojim zvonikom dominira panoramom grada. U crkvi se nalaze relikvije svete Eufemije i važno je vjersko mjesto, a oko crkve se nalazi i jedini prostraniji otvoreni prostor na poluotoku, pun mediteranskog raslinja, što svjedoči o važnosti crkve tijekom povijesti ovoga grada.

 

Novigrad

Novigrad je šarmantan obalni gradić u Istri koji se može pohvaliti bogatom poviješću i slikovitom lukom. Nekada je to bila užurbana trgovačka luka, zbog čega je često, kao i ostatak regije, bio meta raznih osvajača.

A baš kao i kod drugih istarskih gradova, i novigradska jezgru govori o njegovoj bogatoj povijesti, sačuvanoj prije svega u arhitekturi. Cijela je jezgra nekoć bila opasana zidinama, koje i dan-danas postoje, iako samo u ostacima, a unutar zidina mogu se pronaći i brojne druge povijesne građevine.

Jedna je od znamenitosti Novigrada i Lapidarium, muzej koji čuva dragocjenu zbirku kamenih spomenika nastalih u razdoblju od 1. do 18. stoljeća.

 

Umag

Iako je u novije doba najpoznatiji po svojoj marini i, još više, teniskom turniru, Umag ima i bogatu povijest vidljivu na svakom koraku gradom koji napravite.

Povijesno središte grada ima uske krivudave ulice i slikovite trgove, a opasano je ostacima zidina koje sežu u 10. stoljeće. Unutar zidina mogu se pronaći tragovi rimskog i mletačkog utjecaja na arhitekturu, koja pak datira od srednjovjekovne, preko renesansne i barokne pa sve do danas.

Od povijesnih građevina valja istaknuti crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i svetog Peregrina, smještenu na glavnom gradskom trgu, koja sa svojim zvonikom dominira cetrom stare jezgre. Tu je i crkva sv. Roka, crkvica s oslikanim svodom koja datira s početka 16. stoljeća, a sagrađena je u nadi da će sv. Roko obraniti grad od kuge.

 

Ovo su samo neki od manjih gradova smještenih na istarskoj obali koji svojim znamenitostima posjetiteljima daju jedinstven uvid u povijest ovog dijela Europe – kamo god se zaputili, istarska obala neće iznevjeriti obožavatelje povijesti. A predah od istraživanja potražite na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj