Gorski kotar u jesen

Datum 4. rujna 2023.
Podijeli

Izleti u gorske krajeve uvijek su vrlo popularni ljeti, kada brojni planinari i izletnici u šumama i na višim nadmorskim visinama traže spas od ljetnih vrućina. Međutim, ljepota i popularnost tih krajeva ne jenjava ni u jesen, štoviše, u to su godišnje doba planinski krajevi možda i najprivlačniji. Raznobojno jesensko lišće oslikava zadivljujuću scenografiju za šetnje i fotografiranje, a tu su i šumski plodovi – gljive, bobice, kestenje… – koji jesenskim izletima daju novu dimenziju i priliku za užitak i zabavu za cijelu obitelj.

Prošli smo mjesec započeli s predstavljanjem nekih od brojnih planinskih staza očaravajućeg Gorskog kotara, a za ljubitelje aktivnog odmora ovaj mjesec nastavljamo s predstavljanjem nekih od poznatijih planinarskih destinacija te gorske regije Hrvatske.

 

Nacionalni park Risnjak: izvor rijeke Kupe

Izvor rijeke Kupe nalazi se u granicama Nacionalnog parka Risnjak, a do njega vodi više staza, koje se razlikuju po svojoj dužini i zahtjevnosti, a izbor staze treba prilagoditi mogućnostima. Međutim, svaka od njih dovest će vas do očaravajućeg izvora rijeke Kupe i njegovih čarobnih zeleno-plavih tonova. Osim zapanjujućih prizora, mirisa i zvukova koji će vas opustiti i regenerirati, ovdje imate priliku i za učenje – uz samu rijeku u Gornjim Kuparima nalazi se Rodna kuća rijeke Kupe, centar za posjetitelje s informacijama o prirodnom bogatstvu ove rijeke.

 

Vražji prolaz i Zeleni vir

Kod mjesta Skrad smjestile su se atrakcije Gorskog kotara koje su zbog svojeg prirodnog značaja proglašene posebnim geomorfološkim rezervatom i značajnim krajobrazom – Vražji prolaz i Zeleni vir. Vražji prolaz je kanjon nastao tisućljetnim djelovanjem vode kojim teče potok Jasle. Na kraju kanjona nalazi se špilja Muževa hiša, poznata kao dom zaštićenih šišmiša, a možda i pokoje čovječje ribice. U blizini se nalazi i zapanjujuća stijena s koje teče potok, radeći slap dostojan Plitvičkih jezera. Potok potom pada pred špilju iz koje izvire drugi potok – Curak, a njegov podzemni izvor u špilji dobio je naziv Zeleni vir zbog svoje smaragdne boje. Ova rapsodija kamena i vode privlači tisuće izletnika godišnje i nezaobilazna je točka za upoznavanje ljepota Gorskog kotara.

 

Snježnik

Snježnik je planina u zaleđu Rijeke, ali i naziv najvišeg vrha te planine na 1506 m n. v., koji se smatra jednim od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Najjednostavniji način za dolazak do vrha Snježnika jest krenuti od Platka, odakle vode dvije staze – Preko grebena i Kroz grlo, a potonja je nešto teža. No koju god stazu izabrali, na kraju vas čeka nevjerojatna nagrada: pogled na okolne planine Slovenije, Istre i Gorskog kotara, koji ostavlja bez daha u svako doba godine, a pogotovo u jesen, kada topli tonovi crvene, žute, ljubičaste, smeđe i narančaste preplave planinske padine. A tu je i podjednako očaravajuć pogled na Kvarnerski zaljev s otocima.

A kad ste već na Snježniku, zašto ne svratiti do susjednog vrha Guslice (1490 m). Put od Snježnika do Guslice većinom ne ide kroz šumu, već po travnatom hrptu, što planinarima daje priliku za dugotrajno uživanje u očaravajućem pogledu, a od Guslice se također možete vratiti do Platka, gdje ste započeli izlet.

 

A izleti u prirodu, koliko god regeneriraju čovjeka i vraćaju mu snagu, također i fizički izmore. Stoga se nakon dugog dana pješačenja odmorite u smještaju koji možete pronaći na stranicama agencije Molo Longo.

 

 

 

 

 

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj