Gljivarska tradicija Istre

Datum 7. studenoga 2023.
Podijeli

Istra je nadaleko poznata kao gastronomski i enološki posebna regija, dom je to brojnim visokokvalitetnim vinima, pršutima, sirevima, maslinovu ulju i – gljivama. Naime, ova regija obiluje bogatim šumama, brdima i dolinama, a upravo su joj prirodne blagodati i geografska raznolikost omogućile razvoj bogate tradicije sakupljanja i korištenja gljiva u lokalnoj kuhinji.

Istarska gljivarska tradicija nije od jučer, ona seže stoljećima unatrag, i ima duboke korijene u ruralnom životu poluotoka. Još su drevni stanovnici Istre, poput Histra i Rimljana, koristili su gljive u svojoj prehrani.
Ipak, gljivarstvo u Istri nije samo aktivnost za prikupljanje hrane; to je i prilika za zajedničko druženje i povezivanje s prirodom. Ljudi svih dobnih skupina uključuju se u berbu gljiva tijekom sezone, koja obično traje od rujna do prosinca, kada su uslijed kišnih razdoblja povoljni uvjeti za rast gljiva. Ovo je vrijeme kada šume istarske regije postaju bogate gljivama svih vrsta, kojih je zaista mnogo. Naime, zahvaljujući svojoj geografskoj raznolikosti Istra je dom raznolikom spektru gljiva. Tako ovdje možete pronaći mnoge jestive gljive poput vrganja, lisičarki, bukovača, sunčanica, tartufa…, ali i otrovne gljive. Zbog toga prilikom skupljanja gljiva treba posebno pripaziti i potražiti savjet stručnjaka u slučaju nedoumice.

Raznolikost na stranu, među gljivama najvećeg hrvatskog poluotoka ipak se najviše ističe tartuf, kralj među gljivama. Smatra se da su istarski tartufi među najkvalitetnijima na svijetu. Najviše ih ima u dolini rijeke Mirne, a tu se pak posebno ističe Motovunska šuma, koja je zbog svog tipa tla posebno pogodna za rast tartufa. Riječ je o gljivi jedinstvene arome i okusa koja je iznimno cijenjena i tražena diljem svijeta. Tartufi rastu 10 – 30 cm ispod zemlje, zbog čega se u njihovoj berbi koristi pomoć pasa ili svinja.

Raznovrsne gljive – a posebno tartufi – značajan su sastojak mnogih tradicionalnih jela istarske kuhinje. Istarski kuhari, mame i none vješto kombiniraju gljive s lokalnim sastojcima kao što su maslinovo ulje, bijelo vino, češnjak i različite vrste povrća kako bi stvorili jedinstvene okuse i jela. Jedno je od najpoznatijih jela fritaja s gljivama, tj. omlet s gljivama, koja se često priprema s tartufima za dodatni luksuzni okus.

Međutim, kulinarstvo nije jedina djelatnost u kojoj gljive igraju bitnu ulogu. Naime, istarska gljivarska tradicija postala je i značajna turistička atrakcija. Mnogi turisti dolaze u Istru kako bi iskusili jedinstvenu gastronomiju povezanu s gljivama i tartufima ili pak sudjelovali u berbi gljiva. Također, svake se godine u jesen, za vrijeme sezone tartufa, diljem Istre održavaju brojni sajmovi i manifestacije posvećene tartufima koje privlače brojne posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.

Upravo zahvaljujući njegovoj velikoj važnosti za ovu regiju, gljivarstvo u Istri nije samo aktivnost koja se prenosila s generacije na generaciju, već je riječ o važnom aspektu istarskog identiteta, a među stanovništvom postoji i svijest o važnosti očuvanja te tradicije. Tako danas u Istri postoje brojne udruge i organizacije koje se bave istraživanjem, promocijom i očuvanjem gljivarstva. Te organizacije organiziraju edukativne događaje, tečajeve prepoznavanja gljiva, berbe, ali i promiču održivo gljivarstvo i očuvanje okoliša za nadolazeće generacije.

Dakako, posebno su aktivni ovih dana, u jesen, kada je sezona gljiva u punom jeku. Stoga preporučujemo da se pridružite nekoj od gljivarskih aktivnosti, berbi ili sajmu, a odmor od gljivarenja potražite u najboljem smještaju u regiji, dostupnom na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

ISTRA ZA VEGETARIJANCE

Osim po svojoj prekrasnoj obali i bogatoj povijesti, Istra je poznata i po svojoj raznolikoj kulinarskoj tradiciji. I iako...

Pročitaj

NACIONALNI PARKOVI HRVATSKE

Iako poprilično male površine, Hrvatska se može pohvaliti s čak osam nacionalnih parkova, svaki sa svojim jedinstvenim šarmom i...

Pročitaj

KRUHA I KONCERATA – LJETO U ARENI

Ovoljetni „lineup“ u pulskoj Areni raznolika je i uzbudljiva glazbena mješavina različitih žanrova i generacija. Od pop-senzacija kao što...

Pročitaj