Filmske zvijezde u Istri

Datum 2. veljače 2023.
Podijeli

Hrvatska je već nadaleko poznata kao tražena turistička destinacija. Zahvaljujući svojem prirodnom bogatstvu, prekrasnim i vrlo raznolikim krajolicima, ali i svojoj dugoj i bogatoj povijesti i kulturi, privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta. Međutim, ono što se možda često zaboravlja jest to da tim istim adutima, osim stranih turista, privlači i – strane filmske produkcije. Naime, svjetski filmaši odavno su otkrili da Hrvatska može ponuditi raznovrsne prirodne kulise za snimanje filmova: gorske krajeve, ravnicu, jezera, klance, more, otoke…, ali i hrvatski gradovi sa svojom višetisućljetnom poviješću i arhitekturom također su tražena scenografija u idejama mnogih redatelja i filmskih producenata. Iz nedavnije se filmske povijesti lako možemo prisjetiti Dubrovačkih gradskih zidina, na kojima se snimala Igra prijestolja, a svake godine tisuće i tisuće turista dolaze u Dubrovnik baš da bi hodali istim gradom gdje su hodali i njihovi najdraži glumci i likovi iz spomenute serije.

U filmskom pogledu Istra, dakako, nimalo ne zaostaje za ostatkom Hrvatske, dapače: zahvaljujući svojim šarmantnim malim gradićima, vrhunskoj arhitekturi i predivnim pejzažima Istra je vrlo često mjesto radnje filmova, a osim same sebe, Istra na filmu često „glumi“ francusku Provansu, talijansku Toskanu ili Siciliju, Divlji zapad, pa čak i vikinška naselja. Nabrojiti sve filmove i sva velika svjetska imena koja su snimala u Istri i na Kvarneru vjerojatno bi bilo nemoguće, ali u ovom ćemo tekstu pokušati izdvojiti neke od najpoznatijih glumaca koje je posao naveo put našeg najvećeg poluotoka.

Unutrašnjost Istre kao Provansa

Gérard Depardieu, Michael York i Nastassja Kinski tijekom snimanja serije Kći mušketira (2004.) posjetili su Draguć, fotogenični gradić u unutrašnjosti Istre koji je svojom lokacijom i prije svega starinskom arhitekturom privukao tolike filmaše da je zaradio nadimak „istarski Hollywood“.
Tom je prilikom Draguć glumio Francusku, baš kao i gradić Vižinada, koji je poslužio kao kulisa filma Kelly’s Heroes (1970.), ratne komedije o Drugom svjetskom ratu, u kojoj je glavnu ulogu imao Clint Eastwood, dok se Donald Sutherland pojavio u sporednoj ulozi.

Rovinj i Opatija – zvjezdani gradovi

Nije samo unutrašnjost Istre privlačila strane filmske produkcije, gradovi uz more također su vrlo tražene lokacije za snimanje, počevši od Rovinja, koji je Daniel Craig posjetio 2015. u ulozi Jamesa Bonda, najpoznatijeg tajnog agenta, snimajući reklamu za pivo. Rovinjem su se nedavno u pauzama od snimanja akcijske komedije Hitman’s Wife’s Bodyguard (2019., u hrvatskom prijevodu Čuvaj me s leđa 2) šetale i holivudske zvijezde Salma Hayek, Samuel L. Jackson i Ryan Reynolds, a osim u Rovinju, ta je zvučna filmska ekipa obišla čitavu Istru i Kvarner – snimali su u Rijeci, Motovunu, Vodnjanu, Bujama…, a svoje su oduševljenje Istrom svakodnevno dijelili na društvenim mrežama.

Ne zaboravimo ni Opatiju, koju su poslovno posjetila velika imena kao što su Vanessa Redgrave, snimajući Isadoru (1968.), biografski film o plesačici Isadori Duncan, Naomi Watts, koja je opatijsku rivijeru obišla 2013. u ulozi pokojne britanske princeze Diane u istoimenom filmu, ili pak Mads Mikkelsen, koji je u ovom istarskom gradu snimao akcijski film Move on.

Istra kao čarobna kulisa

Osim urbanih kulisa i prekrasne arhitekture, Istra svojim prirodnim ljepotama također oduzima dah glumcima, redateljima i gledateljima, pa je tako u Limskom zaljevu sniman film Long Ships u režiji oskarovca Jacka Cardiffa, dok je okolica Pule poslužila kao mjesto brodoloma – na rtu Kamenjak se nasukao Nicolas Cage u ulozi križara u filmu Season of the Witch (2011., u hrvatskom prijevodu Lov na vještice).
Šetali istarskim gradovima ili prirodom, velike su šanse da idete stopama holivudskih zvijezda, a smještaj za odmor između obilaska filmskih setova potražite na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj