Događanja u Rijeci u studenom

Datum 7. studenoga 2023.
Podijeli

Iako baš kao i ostatak hrvatske obale turistički cvjeta ljeti, Rijeka je grad s bogatom kulturnom baštinom i nizom kulturnih događanja i aktivnosti u kojima možete uživati tijekom cijele godine. U ovom ćemo tekstu istražiti koje događaje i aktivnosti koje vrijedi posjetiti u Rijeci ovoga studenog.

KAZALIŠTE
Od 3. do 11. studenoga Rijeka će biti domaćin 28. po redu Revije lutkarskih kazališta. Četiri lokacije – Gradsko kazalište lutaka Rijeka, HKD Sušak, Filodrammatica i Dječja kuća – ugostit će predstave i popratne aktivnosti na kojima će se predstaviti čak 12 kazališta, od kojih sedam iz inozemstva. Palčica, Ronja – razbojnikova kći, Mesarica, Ezopov kolaž i Trnoružica – elektro bajka samo su neki od naslova predstava koje vas očekuju na ovom jedinstvenom festivalu. Ipak, predstave nisu jedini dio programa, već vas na Reviji očekuju i radionice izrade lutaka za djecu i roditelje, dramske radionice za tinejdžere, kao i prezentacija knjige o suvremenom lutkarstvu.
A da ne ispadne da će u kazališnoj ponudi Rijeke u studenom biti samo lutkarstvo, napomenimo da je tu i uobičajena kazališna ponuda. U njoj se kao i uvijek posebno ističe HNK Ivan pl. Zajc, a iz ponude izdvajamo: balet Sad i nikad više, nastao u koprodukciji s varaždinskim HNK-om; dramu Majka i dijete, koju izvode gosti iz Istarskoga narodnog kazališta/Gradskoga kazališta Pula; a najmlađe će 28. studenoga razveseliti premijera Božićne priče, koja uz pomoć duhova prošlih, sadašnjeg i budućih Božića donosi pouku o tome kako sebičnost vodi usamljenosti.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku pak će 28. studenog ugostiti beogradsku predstavu Bilo jednom na Brijunima, inspiriranu posjetom holivudskih glumaca Titu i Jovanki Broz na Brijunima.

FILM
Od filmske ponude izdvajamo Tjedan češkog filma koji se od 2. do 5. studenog održava u Art-kinu. Manifestacija se održava u suradnji s češkim veleposlanstvom, a posjetitelji će imati priliku pogledati četiri recentna ostvaraja nagrađivanih čeških kinematografa.

MUZEJI I IZLOŽBE
Muzej grada Rijeke svake prve nedjelje u mjesecu nudi besplatna kustoska vodstva Palačom šećera (uz plaćanje uobičajene ulaznice za razgled muzeja). Ovaj je mjesec to 5. studenoga, a posjetitelji mogu izabrati jedan od dva termina vodstva – u 10 ili 12 sati – te obavezno najaviti dolazak i rezervirati mjesto. Posjetitelji će uz stručno vodstvo moći razgledati stalni postav posvećen povijesti Rijeke te izložbu Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza.
Ljubitelji suvremene umjetnosti doći će na svoje u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, koja cijeli studeni prikazuje izložbu multimedijalnog umjetnika Zorana Pavelića Pobuđivački mehanizmi.

KONCERTI KLASIČNE GLAZBE
Od koncerata klasične glazbe izdvajamo projekt edukacijskih koncerata riječkog HNK-a, koji uz vođeno i interaktivno slušanje nastoji djeci i mladima približiti svijet klasične glazbe. U studenom, pod nazivom Beethoven za 5, program donosi poznatu Beethovenovu Petu simfoniju u mnoštvu termina.
A odraslu bi publiku mogla zanimati Večer lieda u HNK-u 16. studenog, u kojoj će sopranistica Maida Hundeling izvesti najpoznatije liedove Wagnera i Straussa.

SPORTSKA DOGAĐANJA
U studenome se nastavlja program nordijskog hodanja u sklopu projekta Rijeka Outdoor Weekend kojim se nastoji građane i posjetitelje Rijeke potaknuti na boravak u prirodi vikendom. Dana 4. studenog nordijski hodači obilazit će stazu Dva riječka brda, 19.11. Stazu bunkera, a 25. 11. stazu Brdo sv. Križ, a pridruživanje aktivnostima je slobodno.

Ovo su samo neka od brojnih događanja koje možete posjetiti u Rijeci u studenom. A prilikom planiranja aktivnosti tijekom posjeta Rijeci ne zaboravite isplanirati i smještaj – pronađite ga na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

ISTRA ZA VEGETARIJANCE

Osim po svojoj prekrasnoj obali i bogatoj povijesti, Istra je poznata i po svojoj raznolikoj kulinarskoj tradiciji. I iako...

Pročitaj

NACIONALNI PARKOVI HRVATSKE

Iako poprilično male površine, Hrvatska se može pohvaliti s čak osam nacionalnih parkova, svaki sa svojim jedinstvenim šarmom i...

Pročitaj

KRUHA I KONCERATA – LJETO U ARENI

Ovoljetni „lineup“ u pulskoj Areni raznolika je i uzbudljiva glazbena mješavina različitih žanrova i generacija. Od pop-senzacija kao što...

Pročitaj