Bablje ljeto – prilika za savršen odmor

Datum 4. rujna 2023.
Podijeli

Bablje ljeto termin je kojim se imenuje pojava neobično visokih temperatura u jesen, kada se očekuje zahlađenje. Putovanje hrvatskom obalom tijekom babljeg ljeta, prije svega u mjesecima rujnu i listopadu, može biti izvanredno iskustvo. Naime, iako je putovanje na more obično najpopularnije za pravih ljetnih mjeseci i vrućina, bablje ljeto ima drugačiji, poseban šarm i nudi brojne pogodnosti putnicima: od predivnog vremena i manje gužvi do kulturnih i prirodnih bogatstava koje je lakše posjetiti. U nastavku donosimo neke razloge zašto bi putovanje hrvatskom obalom upravo u bablje ljeto moglo biti sjajna ideja.

 

Blaga klima

Rujan i listopad donose blagu klimu koja je idealna za istraživanje. Vrućine ljetnih mjeseci su popustile, ali temperature su i dalje ugodne za kupanje i aktivnosti na otvorenom. Manje vrućine znači i više energije za obilazak znamenitosti.

 

Povoljnije cijene

Nakon završetka glavne turističke sezone, cijene smještaja, restorana, aktivnosti – ali i namirnica u trgovinama i na tržnicama – često padaju. To znači da ćete imati priliku doživjeti luksuzni odmor ili istraživanje uz znatno niže troškove no što bi bili ljeti.

 

Manje gužve

Ljeto je gotovo, djeci je počela škola, odrasli se vraćaju na posao: nakon ljetne sezone turistička se gužva smanjuje. To znači kraće redove, lakši pristup plažama, ali i popularnim atrakcijama te općenito opušteniju i intimniju atmosferu. Na rasterećenim plažama imat ćete više mjesta za sebe i svoje društvo te će biti lakše pronaći savršeno mjesto za opuštanje, a prirodnim ljepotama te kulturnim sadržajima i znamenitostima moći ćete se posvetiti koliko želite, bez ometanja.

Ukratko, možete slobodno uživati u ljepotama hrvatske obale i kulture bez osjećaja prenapučenosti.

 

Festivali i događaji

Rujan i listopad često su ispunjeni posebnim festivalima, kulturnim događanjima i lokalnim sajmovima koji ne računaju na veliku brojnost nasumičnih posjetitelja, već na posjetitelje koji ciljano dolaze. Ovo je prilika da doživite autentičnu atmosferu i običaje te se zaista povežete s lokalnim stanovništvom i kulturom.

 

Aktivni turizam – berbe

Rana je jesen razdoblje kada mnoge lokalne kulture sazrijevaju, između ostaloga grožđe i masline. Na većim imanjima organiziraju se berbe, koje su odlična prilika za aktivni turizam i upoznavanje s lokalnim stanovništvom i običajima, a usput možete dobiti bocu vina ili ulja. Raspitajte se o berbama u okolici i pridružite se kojoj, nećete požaliti!

 

Fotografske prilike

Svjetlo u babljem ljetu često je nježnije i toplije, što stvara idealne uvjete za fotografiranje. Manje gužve na popularnim lokacijama omogućuju vam da uhvatite predivne prizore bez mnogo turista u kadru.

 

Mir i opuštanje

Nakon užurbanog ljeta, bablje ljeto može biti prilika da se opustite i napunite baterije prije hladnijih mjeseci. Ova sezona nudi sklad između ugodnog vremena i opuštajuće atmosfere, stvarajući savršen ambijent za odmor i regeneraciju.

 

Bablje ljeto obično označava zatišje u turističkoj aktivnosti, stvarajući spokojnu i intimnu atmosferu duž hrvatske obale. Ovo je rijetka prilika da doživite popularna turistička odredišta u miru, s manje gužve, čime ćete lakše moći u potpunosti doživjeti prirodne ljepote, ali i kulturnu bit regije. A najbolji smještaj za svoj odmor u bablje ljeto potražite na stranicama agencije Molo Longo.

MOLO LONGO

Pročitajte još i ovo

Biciklističke ture po Istri – 2. dio

Bicikl je vjerojatno savršeno prijevozno sredstvo: ne zahtijeva savršenu fizičku spremu vozača, a svejedno održava kondiciju, dok istovremeno, za...

Pročitaj

Neobični specijaliteti Gorskog kotara

Gorski kotar planinska je regija Hrvatske poznata po svojoj očaravajućoj prirodi i zimskim sportovima, ali i posebnim specijalitetima. Tu...

Pročitaj

Poznate glazbenice Istrijanke

Istra, hrvatska regija smještena na raskrižju mediteranskih kultura, iznjedrila je brojne izuzetne žene koje su dale značajan doprinos u...

Pročitaj